Голова Держрезерву про підсумки 2018 року

Шановні  колеги!

Наприкінці року прийнято підбивати підсумки того, що зроблено, окреслювати плани на майбутнє. А головне - це гарний привід висловити слова щирої подяки всім тим, хто вніс частинку своєї енергії, розуму в роботу Держрезерву та розвиток нашої держави.

2018 був роком якісного й результативного перезавантаження, який у відомстві позначили, як Держрезерв 2.0. Були визначені нові пріоритети й завдання у рамках реформування усієї системи Держрезерву, на виконанні яких хочу зупинитися детальніше.  

Приємно відзначити, що по усіх стратегічних напрямках, за якими рухалося відомство у плануванні роботи, ми спрацювали майже на 100%.

Людський капітал та модернізація IT інфраструктури – ці два персональні КРІ топ-менеджера держслужби були поставлені у межах стратегічних цілей і завдань Урядом для Голови Держрезерву України. Уже зараз із впевненістю можу сказати, що обидва завдання виконані.

Протягом року постійно велася робота по підвищенню професійної кваліфікації та продуктивних здібностей працівників. Було значно посилено мотивацію до підвищення якості роботи та збільшення продуктивності праці. Приємно відзначити, що за результатами оцінювання службової діяльності за 2018 рік 12 державних службовців нашого відомства отримали відмінну оцінку. У грудні уже проведена робота по розробці та затвердженню КРІ  на 2019.

Стосовно реорганізації організацій Держрезерву  в державні підприємства, яка включає в себе відмову від бюджетного фінансування, то комбінат «Салют» повністю завершив цей процес, ще два комбінати знаходяться на завершальному етапі. Така  трансформація триватиме і надалі. Найближчим часом ще три організації перейдуть у статус державних підприємств. У 2019 році продовжиться також робота по консолідації ДП в єдину юридичну особу з подальшою корпоратизацією.

Активним 2018 рік був щодо співпраці з міжнародними партнерами, обміну досвідом, залучення інвестицій, грантів. Для вивчення досвіду роботи з фінансовими та біржовими інструментами директори підприємств відвідали США. Представники Держрезерву з робочими візитами перебували в Словацькій та Литовській Республіках, а також Австрії.  

Держрезерв із офіційним візитом відвідала делегація представників  Китайської Народної Республіки.

 ДО ««Комбінат «Зірка» приймала у себе представників Служби берегової охорони США для обміну досвідом реагування на надзвичайні ситуації та технологічні аварії при перевалці нафтопродуктів по воді.

Цього року «Прогрес» отримав у якості гранту для технічного переоснащення холодильної установки промислового холодильника комбінату два сучасні компресорні агрегати та випарний конденсатор загальною вартістю майже 200 000 євро. Впровадження цього проекту модернізації системи холодозабезпечення стало можливим у рамках співпраці з Агентством ООН з питань промислового розвитку (UNIDO) та за підтримки Глобального Екологічного Фонду (GEF).

Вдалося здійснити модернізацію  IT інфраструктури та перевести усію систему держрезерву на єдину сучасну платформу електронного документообігу. Систематично здійснюємо оновлення матеріально-технічної бази підприємств та організацій.  

Щодо законодавчої складової, то на сьогодні Держрезерв на заключному етапі прийняття двох важливих законопроектів - «Про стратегічний резерв» та «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів».

Комітет з питань економічної політики ВРУ підтримав та рекомендував до розгляду у першому читанні законопроект 7543 «Про стратегічні резерви», який передбачає низку важливих змін, що виводять реформування української системи держрезерву на якісно новий та ефективний рівень функціонування.

Відповідно до постанови КМУ Держрезерв визначено головним у розробленні законопроекту «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів»  відповідно до Директиви 2009/119/ЕС. Спільно з експертами ЄС було підготовлено законопроект, положення про Центральну компанію з управління запасами та План подолання кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів. Усі ці нормативні документи були схвалені Енергетичним Співтовариством.

Суттєві оновлення відбулися і на об’єктах. Адже левову частку зароблених коштів підприємства та організації Держрезерву вкладають у модернізацію. За 2018 рік вдалося оптимізували процеси виробництва, активно впроваджуємо енергоефективні технології – перехід на альтернативні джерела (встановлення сонячних панелей, відмова від централізованого опалення тощо).

Стабільно зростають і фінансові показники, що свідчить про збільшення конкурентоспроможності та можливостей для розвитку підприємств та організацій.

Однак, хочу зазначити, що за кожною з позитивних цифр стоїть реальна людська праця. Спільними зусиллями ми довели, що здатні йти вперед і готові вирішувати найскладніші завдання!

Тож дякую за підтримку усім, хто допомагав у роботі – й практичними діями, і розумінням, і конструктивними порадами, а також висловити впевненість у тому, що від спільних зусиль залежить розвиток і Держрезерву, і України в цілому.

Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук