Житомирський бронетанковий завод заплатить 6,8 млн грн за незабезпечення збереження цінностей

Державне підприємство Укроборонпрому «Житомирський бронетанковий завод» повинен сплатити Державному агентству резерву України 6,8 млн грн штрафних санкцій  за незабезпечення збереження матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, які будуть спрямовані до загального фонду державного бюджету. Такою постановою від 28 лютого поточного року  Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Держрезерву. Про це повідомив Голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

За його словами, мова йде про 20 двигунів УТД-20, котрі в період з 1983 по 1985 роки були закладені Держрезервом на відповідальне зберігання на підприємстві «Житомирський бронетанковий завод». Однак, всупереч нормам законодавства у сфері державного матеріального резерву, зафіксовні факти порушення операцій з матеріальними цінностями мобілізаційного резерву зі сторони відповідального зберігача. Зокрема, у жовтні 2014 року без рішення Уряду, лише за письмовою вказівкою колишнього директора заводу мотори було видано в дільницю №2 на переконсервацію. До теперішнього часу двигуни не повернуті. За даним фактом СУ ГУ НП у Житомирській області було порушено кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, а також Держрезервом переданий відповідний позов до суду.

Згідно Рішення Господарського суду м. Києва від 11 червня 2018 року державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод» зобов’язано повернути до державного резерву двигуни УТД-20 у кількості 20 штук, а також сплатити на користь Державного агентства резерву України штрафні санкції та судовий збір на загальну суму 842 490 тис грн. Дане рішення відповідач намагався оскаржити у апеляційному суді.

«У Апеляційному суді відповідач намагався довести, що факту закладки матеріальних цінностей Держрезервом не було. А отже, й позовні вимоги Держрезерву, серед яких повернення самих цінностей та виплата штрафних санкцій, є безпідставними. Однак, факт закладки Держрезервом матцінностей мобрезерву, як, власне, й факт неналежного виконання заводом його зобов’язань і, як наслідок -  незабезпечення збереження цінностей, у судовому порядку відомством було доведено», - зауважив Вадим Мосійчук.

Серед вагомих аргументів, що доводять передачу на зберігання матцінностей, за словами Голови Держрезерву, є факти, що відповідач у відповідному порядку надсилав щорічно інформацію із зазначенням кількісного та якісного стану матеріальних цінностей мобілізаційного резерву. Окрім того, наприкінці листопада 2017 року Житомирський бронетанковий завод позивався до Держрезерву щодо стягнення витрат, пов’язаних з відповідальним зберіганням матеріальних цінностей державного мобілізаційного резерву.

Проте, уповноваженими представниками Держрезерву було проведено позапланову перевірку наявності, умов зберігання, обліку та звітності матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, які знаходяться на відповідальному зберіганні відповідача. За результатами проведеної перевірки було зафіксовано факт самовільного використання нерозброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву та складено відповідний акт. При цьому, відповідач не тільки не заперечував, а й визнав факт відчуження ним матеріальних цінностей мобілізаційного резерву без отримання належного дозволу. Однак, в добровільному порядку повернути зазначені матеріальні цінності, до мобілізаційного резерву, відмовився. До сьогоднішнього дня матеріальні цінності до державного резерву не повернуті.

«Замість того, аби спільно стояти на сторожі безпеки держави, ми змушені відстоювати свої інтереси у суді. Тому рішення апеляційної інстанції суду є логічним та таким, що захищає інтересам держави. А дії бронетанкового заводу щодо намагання неповернення цінностей мобрезерву, та, відповідні намагання уникнення відповідальності за незбереження цінностей в нинішніх умовах воєнної агресії з боку нашого східного сусіда можна розцінювати  не лише як фінансові збитки державі, а й як один з факторів, що ставить під загрозу її безпеку», - наголосив Голова Держрезерву.