Законопроект 7543 «Про стратегічні резерви» рекомендовано до розгляду у першому читанні ВРУ

3 жовтня на засіданні Комітету з питань економічної політики Верховної Ради України депутати підтримали та рекомендували до розгляду у першому читанні законопроект 7543 «Про стратегічні резерви», розроблений Державним агентством резерву України. За словами очільника Держрезерву, рішення членами комітету було прийнято одностайно, а до розгляду у першому читанні рекомендовано доопрацювати проект закону спільно з Міністерством економічного розвитку та торгівлі.

«Одностайно підтримане рішення Парламентського комітету доводить розуміння важливості наших ініціатив. В умовах сьогодення всі владні структури просто зобов’язані об’єднати свої зусилля та підтримати реформи у системи стратегічних резервів», - наголосив Вадим Мосійчук.

Він також висловив сподівання, що вже до кінця року процес доопрацювання з МЕРТ завершиться і документ буде рекомендовано до розгляду у другому читанні.

Нагадаємо, проект закону «Про стратегічні резерви» було розроблено Держрезервом ще у 2015 році. Документ передбачає низку важливих змін, що виводять реформування української системи держрезерву на якісно новий та ефективний рівень функціонування. Зокрема, законопроектом 7543 передбачено суттєве спрощення процедур відпуску матеріальних цінностей і, як наслідок – скорочення термінів відпуску ТМЦ з нинішніх 6 місяців до кількох днів; зняття інтервенційних функцій з Держрезерву; включення грошових коштів до складу  стратегічних резервів; визначення чіткого алгоритму формування переліку номенклатурних позицій, виходячи з реальних потреб; детальне впорядкування питання освіження резервів, а також перегляд термінів освіження, згідно яких  з‘явиться можливість починати реалізацію резервів до фактичного збігання їх терміну придатності (50-70% терміну) і ефективніше проводити процедури реалізації та мати можливість виручати за їх більше коштів; освіження та зберігання стратегічних резервів буде проводитись в кооперації з приватним сектором, що значно прискорить всі процедури та підвищить ефективність роботи системи.

 «Кілька років після підготовки Держрезервом цього законопроекту ми не могли отримати погодження від Мінекономрозвитку, але знайшли підтримку та усвідомлення його важливості у Верховній Раді, – прокоментував ситуацію очільник Держрезерву. – Прийняття цього закону необхідне, перш за все для того, щоб запровадити ефективну модель управління системою стратегічних резервів, розробити нову економічно обґрунтовану номенклатуру матеріальних цінностей груп товарів, які мають стратегічне значення для безпеки держави».

Загалом, у законопроекті 7543 враховано найкращий європейський досвід з ефективного управління стратегічними запасами. Більш того, затвердження на законодавчому рівні всіх запропонованих нововведень, дасть можливість не лише суттєво підвищити ефективність управління стратегічними запасами, а й в рамках Асоціації з ЄС значно удосконалити нормативно-правове регулювання всіх питань та виконати всі зобов’язання перед міжнародною спільнотою.

Довідково. Проект Закону України «Про стратегічні резерви» 02 лютого 2018 року подано Комітетом з питань економічної політики на розгляд до Верховної ради України та зареєстровано за №7543. На цей час у Верховній Раді України законопроект було опрацьовано Комітетом з питань економічної політики, Комітетом з питань національної безпеки і оборони, Комітетом з питань правової політики та правосуддя, Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Комітетом з питань бюджету, Комітетом з питань запобігання і протидії корупції, Комітетом з питань європейської інтеграції та Комітетом з питань економічної політики. За результатами опрацювання Комітетами Парламенту проекту нормативного акту проект передано до Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України для проведення відповідної експертизи. Після проведення експертизи та формування висновку проект Закону України «Про стратегічні резерви» з усіма матеріалами (висновками) було передано на погодження до Комітету Верховної ради з питань економічної політики для включення законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради. 2 жовтня 2018 року в рамках Саміту «Нова ера стратегічних резервів. Міжнародне партнерство заради зміцнення національної безпеки» Голова Держрезерву Вадим Мосійчук презентував проект громадськості та міжнародним експертам.