Відбулося виїзне засідання колегії Державного агентства резерву України

22 вересня 2017 року на ДП «Куліндорівський КХП», м.  Одеса, на засіданні колегії було розглянуто ряд важливих питань.

Зокрема йшлося про:

  1. Стан погашення заборгованості по заробітній платі на підприємствах, які належать до сфери управління Держрезерву.
  2. Стан підготовки проекту розпорядження КМУ «Про списання матеріальних цінностей державного резерву з подальшою їх утилізацією.
  3. Проектування та облаштування системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення працівників на підприємствах/організаціях.
  4. Стан загальної охорони та пожежної безпеки підприємств та організацій.
  5. Підсумки проведення закупівель та реалізації матеріальних цінностей держрезерву за I півріччя 2017 року.
  6. Стан реформування мобілізаційного резерву центральними та місцевими органами виконавчої влади відповідно до постанови КМУ від 30.10.2008р..
  7. Питання кадрової політики Держрезерву.
  8. Представлення до нагородження працівників Почесною грамотою Кабінету Міністрів України з нагоди 26-ї річниці утворення системи державного резерву України.

За інформацією начальника Відділу фінансово-економічного аналізу Мирослави  Белінської, загальна заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, які належать до сфери управління Держрезерву, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась – на 3%.

Слід відмітити, що Мінекономрозвитку планує приватизацію державних підприємств, згідно з Переліком об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017–2020 роках, у тому числі тих, що можуть бути приватизовані після внесення змін до актів законодавства/передачі в комунальну власність, до якого також увійшли підприємства системи Держрезерву.

Заслухавши інформацію колегія вирішила тримати на контролі стан погашення заборгованості із заробітної плати та платежів до бюджету державних підприємств, а також контролювати виключення державних підприємств, які не здійснюють господарської діяльності,  з переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Члени колегії також розглянули питання про стан підготовки проекту розпорядження КМУ «Про списання матеріальних цінностей державного резерву з подальшою їх утилізацією»». Проект розпорядження уже було погоджено з Мінекономрозвитку. На разі документ надіслано на погодження до Мінфіну та МінАПК, після чого має бути затверджено у Кабміні. Прийняття зазначеного розпорядження дасть змогу Держрезерву подати заявку на закупівлю послуги з утилізації більше 800 тис. банок м'ясних консервів, що зберігаються  на ДО «Комбінат «Троянда» (м. Ходорів, Львівська обл.).

По питанню «Проектування та облаштування системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення працівників на підприємствах/організаціях системи державного резерву України» колегія прийняла рішення продовжити роботу по визначенню виконавців розроблення проектної документації та впровадження автоматизованої системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення.

Заслухавши інформацію про стан загальної охорони та пожежної безпеки підприємств та організацій системи держрезерву України, колегія дала доручення керівникам проаналізувати виконання за 9 місяців 2017 року організаційно-технічних заходів щодо забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей та попередження пожеж, забезпечення функціонування та належного рівня готовності підрозділів ВВО в умовах надзвичайної ситуації державі та вжити заходів щодо усунення недоліків. А також забезпечити дієвий внутрішній контроль за порядком обліку товарно-матеріальних цінностей на територію підпорядкованого режимного об’єкту.

Про підсумки проведення закупівель та реалізації матеріальних цінностей державного резерву за І півріччя 2017 року» поінформував завідувач Сектору забезпечення проведення процедур придбання та реалізації матеріальних цінностей Іван Горошко. Він зазначив, що за перше півріччя 2017 року до реалізації через аукціони було виставлено 12 лотів. З них по мобілізаційному резерву – 11 (92%), державному резерву 1 (8%). Всього було проведено 14 процедур реалізації. Загальна

кількість спроб реалізації лотів  – 26. Щодо закупівель, то в першому півріччі 2017 року було проведено 5 процедур.

Колегія прийняла рішення вжити заходів щодо погодження проекту змін до постанови КМУ від 25.08.2004 №1078 «Про затвердження Порядку реалізації матеріальних цінностей державного резерву», та здійснювати вивчення закупівельної практики для удосконалення закупівельного процесу та зменшення можливої кількості скарг.

Начальник відділу мобілізаційного резерву Управління державних резервів К. Коваленко доповів про  стан реформування мобілізаційного резерву центральними та місцевими органами виконавчої влади відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2008р.. На сьогодні затверджено номенклатуру та норми накопичення матеріальних цінностей мобілізаційного резерву тільки 8-и центральним та місцевим органам виконавчої влади. З метою внесення в установленому порядку на розгляд Уряду проектів актів про затвердження основних показників мобілізаційного плану національної економіки та мобілізаційних завдань (замовлень) Держрезерв у 2017 році двічі звертався до керівників обласних (місцевих) органів виконавчої влади з проханням прискорити роботу в частині підготовки проектів розпоряджень КМУ про відпуск розброньованих матеріальних цінностей.

Переважна більшість матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, в тому числі розброньованих, має значно перевищені нормативні терміни зберігання, частково фізично та морально застарілі, подальше зберігання яких є недоцільним. На виконання доручень Уряду, Держрезерв вживає заходів щодо визначення шляхів, які б сприяли прискоренню розв’язання цієї проблеми з урахуванням ситуації, що склалася. Було розроблено проект постанови КМУ «Про відпуск розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву медичного призначення».

Інформацію з даного питання взято до відома та вирішено ініціювати перед КМУ окреме доручення центральним та місцевим органам виконавчої влади щодо підготовки та надання на розгляд Уряду за погодженням Держрезерву проектів відповідних актів (про відпуск розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву медичного призначення за обліковою вартістю; про розбронювання матеріальних цінностей мобілізаційного резерву, які не можуть бути використані за призначенням в особливий період).

Завідувач Сектору управління персоналом Єлена Волик доповіла про підсумки роботи сектору за 9 місяців  2017 року. За звітний період проведено 5 конкурсів на зайняття посад держслужби категорій «Б» та «В», а також 2 конкурсних відборів на зайняття посад керівників державних підприємств системи, укладено контракти з 5 директорами державних підприємств та організацій та продовжено терміни дії контрактів  4 керівникам.

Слід зазначити, що з 11 вересня 2017 року введено в дію оновлені структуру та штатний розпис, що в комплексі заходів, здійснених Головою Держрезерву у сфері реформування системи державного матеріального резерву, сприяє приведенню технологій управління персоналом до європейських стандартів.

І на завершення засідання колегія за значний особистий внесок та вагомі трудові досягнення ухвалити запропоновані кандидатури для подання до нагородження Почесною грамотою КМУ з нагоди 26-ї річниці утворення системи держрезерву України.