Верховний Суд виніс ще одне рішення на користь Держрезерву

У ще одній судовій справі Держрезерву проти ВАТ «Укрнафта», яка тягнулася десять років, оновлений Верховний Суд виніс рішення на користь державних інтересів, чим підтвердив законність та неупередженість.

У силу обставин, які були пов’язані із постановою КМУ щодо забезпечення матеріально-технічними та фінансовими ресурсами в 1999 році, Держрезервом було відпущено нафтопродукти сільгоспвиробникам, а  ті в свою чергу мали закласти зерно до держрезерву. Але свої зобов’язання  сільгоспвиробники в повній мірі не виконали, а дебіторська заборгованість Агентства залишилася. «Укрнафта» звернулася із судовим позовом на Держрезерв про стягнення боргу за поставлену нафту. Господарським судом позов було задоволено, потім змінено спосіб і порядок виконання рішення. І лише у 2017 році, вже ПАТ «Укрнафта», після спливу строку для пред’явлення виконавчого документу, звернулось до господарського суду м. Києва з скаргою на дії органу державної виконавчої служби та заявою про поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу.

Всупереч приписам діючого господарського процесуального законодавства, абсолютно не досліджуючи та не надаючи належної оцінки доказам, господарський суд м. Києва виносить суперечливу ухвалу у справі, якою задовольняє вищезгадані заяви ПАТ «Укрнафта» та поновлює строк для пред’явлення до виконання наказу у даній справі.

Не погоджуючись з такими висновками суду, Агентством подано апеляційну скаргу на ухвалу господарського суд м. Києва. Суд проаналізував докази Держрезерву щодо необ’єктивності обставин, які могли передувати поновленню строку для пред’явлення виконавчого документу до виконання ПАТ «Укрнафта», цілком законно та аргументовано скасував ухвалу господарського суд м. Києва у справі, як таку що не відповідає нормам матеріального та процесуального права.

На касаційну скаргу ПАТ «Укрнафта» Верховний Суд виніс рішення, яким відмовив позивачу у задоволені заяви про поновлення строку для пред’явлення виконавчого документу у даній справі до виконання, чим позбавив останнього можливості стягнення коштів з Держрезерву.