В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ВІДБУЛИСЯ ТОРГИ ПОСТАВНИМИ Ф’ЮЧЕРСНИМИ КОНТРАКТАМИ НА ЗЕРНОВІ

2 серпня 2017 року «Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запровадила торгівлю поставними ф’ючерсними контрактами на зернові. Саме цього дня було виконано першу угоду, яка завершилася поставкою зерна за договором.

Про це на прес-брифінгу повідомили учасники  проекту: Голова Правління «Української біржі» Олег Ткаченко, Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук, та Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

«Елеватори, що входять в систему Держрезерву є повноправними учасниками ринку. Вони вже зараз підтверджують наявність у себе необхідної кількості зерна для проведення угод, а також протягом 24 годин готові відвантажити його в будь-яку точку країни. Таким чином, ми підвищимо прибутковість і вартість підприємств. Від цього, в першу чергу, виграє держава, адже мова йде не лише про прибуток, а й довіру до цього нового інструменту в цілому», – підкреслив Вадим Мосійчук, Голова Державного агентства резерву України.

«Ми запропонували ринку нові інструменти – ф’ючерсні контракти з поставкою базового активу. Сьогодні виконано першу угоду, яка завершилася поставкою зерна за договором. До цього часу всі строкові біржові контракти на зерно, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими – тобто, без поставки базового активу. Контракти, які почали торгуватися на «Українській біржі», відрізняються тим, що вони закінчуються реальною зміною власника аграрної продукції», - наголосив Голова Правління «Української біржі» Олег Ткаченко.

Для реалізації Проекту запуску торгівлі строковими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала Меморандум про взаємодію з Державним агентством резерву України. Його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом договорів поставки, що укладаються на виконання ф’ючерсних контрактів. На першому етапі Проекту «Української біржі» будуть задіяні елеватори  Миколаївської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Перші торги відбулися з поставкою пшениці на Державному підприємстві «Хлібна база № 76» Державного агентства резерву України, яке розташоване в Миколаївській області.

Ф’ючерсний контракт з поставкою базового активу – це контракт, за яким продавець зобов’язується поставити базовий актив, а покупець зобов’язується оплатити та отримати базовий актив за погодженою ціною та в строки, обумовлені при укладанні контракту. У нашому випадку поставка здійснюється шляхом перереєстрації прав власності на пшеницю, яка зберігається на елеваторі.

Слід зазначити, що типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», а специфікації ф’ючерсних контрактів та нову редакцію Правил торгівлі повністю узгодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

«Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні вигоди для всіх його учасників – виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників – найголовнішою серед яких є можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще потрібно багато зробити, щоб цей спробний камінь став стабільно працюючим інструментом – потрібно змінювати законодавче поле, створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням. Маю надію, наша співпраця в цьому напрямку продовжуватиметься», – прокоментував Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Ф’ючерсні контракти на пшеницю користуються попитом у світі в аграрних виробників, які з їх допомогою страхуються від коливань цін, або негативних трендів на ринку аграрної продукції. Ф’ючерсні контракти також мають попит з боку трейдерів, які заробляють на коливаннях цін в коротко- та довгостроковій перспективі.

Після того, як будуть відпрацьовані всі технологічні процеси торгівлі поставними ф’ючерсними контрактами на пшеницю, на «Українській біржі» є готовність запустити торгівлю контрактами на ще одну культуру - кукурудзу.

Торгівля поставними ф’ючерсами на аграрну продукцію сприятиме більш ефективному та справедливому ціноутворенню на агропродукцію та буде запобігати монополізації ринку зернових в окремих областях. Створення нових ринків дасть нові можливості, перш за все, середнім та малим фермерам, у яких немає власних елеваторів.

«Пріоритетом для «Української біржі» є не швидке створення ліквідності, а якісний діалог з учасниками ринку. Це поки що зовсім новий для України біржовий інструмент, який спочатку необхідно «відпрацювати», перед тим як масово пропонувати його всім учасникам аграрного ринку – великим елеваторам, трейдерам, агровиробникам. Необхідно зрозуміти їх потреби, можливості й обмеження. Також для біржі наразі важливо протестувати не стільки біржові торги, скільки особливості обліку, відпрацювати електронний документообіг між кінцевими покупцем та продавцем, вибудувати юридичну та технологічну робочу модель», – підсумував Член Біржової Ради «Української біржі» Олексій Сухоруков.

Довідково

"Українська біржа" - центр ліквідності ринку акцій та похідних інструментів в Україні. Стартувавши в березні 2009 року, біржа з перших місяців стала лідером українського біржового ринку, першою запустивши ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок репо, і строковий ринок.

Державне агентство резерву України - центральний орган виконавчої влади, який вже 25 років реалізує державну політику в сфері державного матеріального резерву. Діяльність Держрезерву спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра економічного розвитку і торгівлі. Підзвітні державні підприємства і організації Держрезерву (працюють): 10 підприємств аграрного сектора; 13 державних організацій (вид діяльності: зберігання в  складах, холодильниках і нафтових резервуарах).

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні зосереджує допомогу на трьох напрямках: охорона здоров’я та соціальний перехід, економічне зростання, демократія та врядування. Мета Проекту «Трансформація фінансового сектору» (жовтень 2016 року – грудень 2020 року) – допомогти перетворити фінансовий сектор України на прозору, справедливу та диверсифіковану систему, яка підтримує підприємства всіх розмірів  та слугує потребам людей.