УВАГА!!! Держрезерв інформує про готовність до переходу на нову систему роботи

Державне агентство резерву України інформує громадськість про заходи, реалізовані в рамках підготовки до повного перезавантаження відомства, яке відбудеться менше ніж за місяць.

Нагадаємо, що 16 грудня поточного року вступає в силу Закон України «Про державні резерви», який передбачає трансформацію системи державного резерву.

Ця реформа є складовою комплексу заходів із загальноекономічного оздоровлення країни та дерегуляції економіки, які послідовно впроваджуються в Україні за ініціативи Глави держави. 

Безпосереднім хедлайнером реформи державного матеріального резерву є Міністерство економіки України, яке  у співпраці з командою Держрезерву було розробником ухваленого Верховною Радою відповідного законопроекту.

«Команда Держрезерву в координації з Міністерством економіки України працювала над тим, щоб зробити трансформаційний перехід відомства плавним та комфортним для держави і при цьому забезпечити дотримання всіх вимог національної безпеки в частині формування стратегічних запасів» - прокоментував Дмитро Бабак, т.в.о Голова Державного агентства резерву України. Менше ніж за місяць ми остаточно попрощаємося з усіма елементами радянщини, які давно не відповідають вимогам часу та критично обтяжували роботу Агентства».

Ключові зміни, що запроваджуються реформою:

  • Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.
  • Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.
  • Запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (в т. ч. зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матеріальних цінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.
  • Впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.
  • Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву - виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.
  • Запроваджується єдиний реєстр резервів, посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т. ін. 

 

Довідково

Криза існуючої системи державного матеріального резерву була очевидною ще під час пандемії COVID-19, коли відомство продемонструвало неспроможність відповідати поточним викликам, і офіційно підтверджена результатами державного аудиту в 2020 році.

Необхідність протистояти військовій агресії російської федерації значно прискорила реформування Держрезерву.

Заходи із трансформації відомства здійснюються в рамках Стратегії реформування системи державного матеріального резерву до 2025 року.