Увага!

В рамках перезавантаження системи державного матеріального резерву здійснюється тестування нових механізмів оновлення і закупівлі запасів

Державне агентство резерву України напередодні набуття чинності Закону «Про державні резерви» відпрацьовує новий формат здійснення закупівель та оновлення запасів.

Тестування нових підходів та форматів розпочало заздалегідь, щоб заощадити організаційні та часові ресурси після офіційного старту реформи 16 грудня.

Зокрема, поточне освіження запасів з липня 2023 року здійснюється в форматі відкритих торгів на електронних аукціонах майданчика «Прозоро.Продажі». Для порівняння, попередній порядок передбачав аналоговий формат продажу, тобто аукціон відбувався буквально шляхом підняття рук учасниками. 

Так само і закупівлі матеріальних цінностей до державного резерву уже зараз проводяться через ДУ «Професійні закупівлі». Така централізація сприяє економії організаційних витрат замовника, а доведена прозорість торгівельного майданчика виключає корупційну складову. 

Крім того, від початку листопада Держрезерв здійснює заходи щодо реалізації морально та фізично застарілих матеріальних цінностей, закладених до державного резерву у попередні роки.

 У такий спосіб держава позбавиться від шапок-ушанок із штучного хутра для військовослужбовців, закладених до державного резерву на початку 2000-х років та більш як п’ять років уже неактуальних. Також, реалізації підлягає зерно врожаїв 2007-2018 рр,  термін зберігання якого давно вичерпався. Крім того, буде реалізоване на конкурсних засадах незатребуване моторне масло М-63/10D, термін зберігання якого також завершується.  Виручені кошти будуть спрямовані на освіження та поповнення запасів державного резерву.

Нагадаємо, що Уряд ухвалив нову номенклатуру матеріальних цінностей державного резерву, яка включає в себе сучасні матеріальні цінності, які необхідні для потреб держави.

«Ми напрацьовуємо досвід роботи в оновленому форматі, щоб після того,  як реформа повноцінно розпочнеться, ми не витрачали час  на  налагодження процесів, а чітко розуміли їх архітектуру. Крім того, ми використали цей час для виявлення проблемних та вузьких місць в процедурах закупівель та реалізації в порядку освіження запасів та нівелювання їх, - прокоментував Дмитро Бабак, т.в.о. Голови Держрезерву. - Наразі включився зворотній відлік, коли радянщина в системі державного резерву доживає свої останні дні».

Довідково

16 грудня 2023 року набуває чинності Закон України «Про державні резерви», який є одним з ключових для здійснення реформування системи державного матеріального резерву. 

Серед ключових змін що запроваджуються реформою, зокрема:

•             Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей державного резерву.

•             Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.

•             Запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (в т. ч. зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання  в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.

•             Впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.

•             Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву - виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.

•             Запроваджується єдиний реєстр державних резервів, посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т. ін.