UNIDO розглядає можливість закупівлі нового обладнання для холодильника комбінату «Прогрес»

Сьогодні київський комбінат «Прогрес» відвідали представники UNIDO — Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

Під час візиту гості оглянули увесь комплекс морозильного обладнання, який зараз працює на аміаку та готується до переведення на фреоновий тип охолодження. На зустрічі із керівництвом комбінату  «Прогрес» та головою Держрезеву інвестори від UNIDO погодили  покроковий план реконструкції холодильників комбінату.

Першим таким кроком стане обладнання, яке UNIDO надасть в рамках грантової допомоги, загальною вартістю більше $300 тис. «Це буде найкраще та найощадніше холодильне обладнання, яке вирішить питання відмови від аміаку та допоможе комбінату щорічно економити на електроенергії біля 35% нинішніх витрат», — сказав Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України. За його словами, домовлені сьогодні кроки взаємовигідні для усіх сторін.

Для комбінату «Прогрес» новітнє обладнання від UNIDO дозволить на рік пришвидшити вже розпочату реконструкцію холодильних камер. Та у подальшому значно наростити площі зберігання заморожених продуктів, що позитивно вплине на розвиток комбінату в цілому.

Для UNIDO участь у реконструкції — це можливість імплементації кращих європейських практик в Україні у цій сфері. Тому що модернізація промислових холодильників такого масштабу — проект більш ніж унікальний та не має аналогів.

«Із сьогоднішнього дня, ми починаємо готувати проект робочої угоди із UNIDO по поставці потрібного обладнання. Та десь за місяць представимо повноцінний бізнес-план», — додав Вадим Мосійчук.

Представники UNIDO запевнили українських колег, що реалізація першого подібного проекту на базі столичного комбінату стане гарним прикладом та надихне на модернізацію інші підприємства системи Держрезерву. «Нам дуже цікаві проекти у сфері енергоефективності і ми хочемо щоб аналогічні ініціативи з реконструкції чи модернізації проводились і на інших підприємствах Держрезерву», — заявив Марк Дрейк, менеджер проекту зі штаб-квартири ЮНІДО.