У Верховній Раді України зареєстровано законопроект "Про стратегічні резерви"

2 лютого групою депутатів Верховної Ради України був зареєстрований законопроект № 7543  "Про стратегічні резерви", який фактично цементує усі кроки, зроблені у реформуванні Держрезерву України, починаючи з 2015 року.   «Два роки після підготовки Держрезервом цього законопроекту ми не могли отримати погодження від Мінекономіки, але знайшли підтримку та усвідомлення його важливості у Верховній Раді, – прокоментував ініціативу Голова відомства Вадим Мосійчук. – Прийняття цього закону необхідне для впровадження ефективної моделі управління системою стратегічних резервів, розроблення нової економічно обґрунтованої номенклатури матеріальних цінностей груп товарів, які мають стратегічне значення для забезпечення безпеки держави.»

Нагадаємо, що новий проект у порівнянні з діючим Законом України «Про державний матеріальний резерв» змінює концептуальний зміст та призначення системи резервів України в цілому, адже пропонує створити стратегічні резерви для забезпечення першочергових потреб держави на випадок надзвичайних ситуацій та включити грошові кошти до складу  таких запасів.

Прогресивних змін зазнають схеми формування номенклатури та відпуску цінностей, (на прийняття рішення про відпуск визначено не більше 3-х днів), а також порядок зберігання і освіження стратегічних резервів. Номенклатура товаро-матеріальних цінностей Держрезерву буде визначатись колегіально спеціально створеною Комісією з представників заінтересованих Міністерств та РНБО, які будуть приймати рішення виключно за доцільністю включення тієї чи іншої позиції, та, базуючись на точних розрахунках по кожній категорії запасів. Процедура триватиме до 10 днів. Освіження та зберігання стратегічних резервів буде проводитись в кооперації з приватним сектором, що значно прискорить всі процедури та підвищить ефективність роботи системи. Також, освіження запасів буде автоматично проводитись після спливу 50% терміну зберігання. Ще одним нововведенням є передбачене новим проектом Закону право органів місцевого самоврядування створювати та утримувати власні стратегічні резерви для забезпечення потреб місцевого рівня.

Слід зазначити, що прийняття законопроекту забезпечить відповідність стратегічних резервів України Європейським моделям в рамках Асоціації з ЄС та сприятиме удосконаленню нормативно-правового регулювання питань щодо формування, розміщення, зберігання, обслуговування та використання запасів стратегічних резервів.

Для повноцінної імплементації норм законопроекту "Про стратегічні резерви" також пропонується визнати таким, що втратив чинність Закон України «Про державний матеріальний резерв», внести зміни до Бюджетного кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про державну таємницю», «Про виконавче провадження».  

Очікуватимемо, що переданий на розгляд керівництва ВРУ законопроект найближчим часом буде схвалений та прийнятий парламентом.