У Держрезерві обговорили порядок формування номенклатури матеріальних цінностей державного резерву та обсягів їх накопичення

17 листопада у НДІ «Ресурс» Держрезерву відбулося засідання Робочої групи по розробленню методики формування номенклатури матеріального резерву.

Принципи та підходи при розробці порядку формування номенклатури матеріальних цінностей державного резерву і норм їх накопичення, у тому числі незнижуваного запасу, презентував начальник Управління державних резервів Олександр Холодило. Зокрема було зазначено, що головними принципами мають бути врахування цільового призначення, достатність, економічність та універсальність.

Робоча група, до складу якої увійшли представники різних відомств, обговорили, яким чином та за якою методикою експерти обиратимуть номенклатурні позиції та обсяги накопичення. Слід зазначити, що до державного матеріального резерву мають включатися запаси сировинних, матеріально-технічних і продовольчих ресурсів для забезпечення стратегічних потреб держави, виконання робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, виконання інших заходів, передбачених законодавством.

Як резонно було зауважено в ході дискусії, важливо в новому документі більш чітко прописати межі відповідальності та мінімізувати дублювання у номенклатурі матеріальних цінностей державного резерву позицій, що створюються органами виконавчої влади, які забезпечують формування та реалізацію державної політики у відповідних сферах економіки, а також місцевими органами виконавчої влади та самоврядування. Мова іде про Мінагрополітики (Аграрний фонд) – державний продовольчий резерв (зерно, продовольчі товари), Міненерговугілля – запаси енергетичних ресурсів (мазут, вугілля, природний газ), МОЗ – запаси ліків, МВС (ДСНС) – ресурси для подолання наслідків надзвичайних ситуацій (спеціальне та пожежно-технічне обладнання, засоби забезпечення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, медичне майно та шанцевий інструмент призначений безпосередньо для виконання прямих функціональних обов’язків рятувальника), Мінінфраструктури (Укравтодор), Мінрегіон (місцеві органи виконавчої влади та самоврядування)) – запаси для утримання вулично – дорожньої мережі (сіль технічна, страхові запаси паливно – мастильних матеріалів).

В основу нового документу ляже звіт по НДР “Розроблення методики формування номенклатури та розрахунку норм накопичення і незнижуваного запасу матеріальних цінностей державного матеріального резерву”, який після опрацювання, із врахуванням усіх зауважень та пропозицій до кінця року планують подати на затвердження Кабміну. Застосування комплексного підходу до питання формування запасів ресурсів дозволить в умовах обмеженого бюджетного фінансування сконцентрувати зусилля Мінекономрозвитку та Держрезерву на формуванні номенклатури та запасів матеріальних цінностей державного резерву виключно у відповідності до призначень, встановлених чинним законодавством та унеможливить дублювання накопичення таких запасів різними відомствами.

Довідково

За час існування незалежної України Урядом прийнято більше десятка постанов, що затверджували номенклатуру та рівні накопичення запасів державного резерву. При цьому, підхід до формування номенклатури та обсягів накопичення обирався, в основному, ситуативно – відповідно до економічної ситуації, яка складалася в країні. Водночас, фінансування операцій з матеріальними цінностями державного резерву здійснюється, в основному, за кошти спеціального фонду державного бюджету, тобто за рахунок надходжень від їх реалізації, що означає поступове зменшення таких запасів.