Три роки системних змін у Держрезерві: від занепаду до ефективності та прибутковості

Під такою назвою 3 липня  2018 року на Комбінаті "Прогрес", що входить у систему Держрезерву, відбулася прес-конференція. Саме у цей день  три роки тому Головою Державного агентства резерву України призначено Вадима Мосійчука і нова, сформована ним команда, розпочала масштабні зміни та перетворення. Метою ж було, перш за все, реформування занадто застарілої системи, що давно вже не відповідала ані нашим сучасним викликам, ані світовим стандартам, ані здоровому глузду. 

            Починаючи з 2014 року, коли Україна опинилась в стані неоголошеної війни, створення ефективної, сучасної моделі системи Держрезерву стало для країни надпріорітетом та одним з найголовніших стратегічних завдань.  Що саме  зроблено за останні три роки, які зміни вже відбулися, та які найближчим часом відбудуться в системі державного резерву України йшлося на прес-конференції, що відбулася 3 липня 2018 року на базі Комбінату «Прогрес» - одного с підприємств, що входить систему Держрезерву.

            «Безпрецедентні зміни зараз відбуваються в системі Держрезерву. Більшість з них реалізуються в Україні вперше.  Але того вимагає час та ті умови, в яких ми всі опинились. Ми маємо надважливе завдання - створити у нас в країні потужну  та ефективну систему державних резервів, що побудована за прикладом найкращого досвіду, найефективніших світових аналогів. Така система точно зможе відповідати сучасним викликам та слугуватиме надійним помічником та гарантом забезпечення всіх потреб країни на випадок непередбачуваних ситуацій», - зауважив Голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

            За словами очільника Держрезерву, за цей час чимало зроблено: запроваджена та ефективно діє нова кадрова політика, в рамках якої підбір кадрів проводиться на відкритих конкурсах; впроваджено кількісно-якісні показники контролю ефективності працівників (KPI); створена нова IT-інфраструктура, що дозволяє оптимізувати робочі процеси та контролювати стан запасів у режимі он-лайн; постійно проводиться обмін досвідом з міжнародними структурами та організаціями, а також впроваджуються найкращі світові практики формування та управління запасами; активно модернізуються потужності підприємств, що допомагає підвищити їх конкурентоздатність, впроваджуються процеси, що підвищують енергоефективність; на багатьох підприємствах рівень завантаженості зберігальних потужностей сягає 100%. Результатом цього є збільшення втричі надходжень від комерційної діяльності підприємств. Це, в свою чергу, впливає й на рівень сплати податків, які останнім часом перевищують рівень фінансування господарських потреб підприємств та організацій системи з державного бюджету. Цей факт вже у 2018 році дав можливість запустити процес відмови підприємств від державного фінансування. Першим підприємством, що відмовилось від фінансування з бюджету став дніпровський комбінат «Салют». На черзі – комбінат «Прогрес». 

            «І все це лише за три роки наполегливої праці, що заклали міцний фундамент в успішну реалізацію всього задуманого. Однак, попереду ще не менш важливі та амбітні завдання: прийняття нового закону «Про стратегічні резерви», який ми розробили та подали на розгляд до ВРУ, затвердження моделі, підготовка та прийняття закону про створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, перший варіант якого ми спільно з європейськими експертами нещодавно презентували.  Формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів дозволить країні припинити жити від поставки до поставки палива, вийти на новий рівень  незалежності від ресурсів, та ще ціла низка не менш важливих викликів, реалізація яких, зрештою, допоможе Держрезерву стати ще більш ефективною структурою, реформованою та побудованою на найкращому світовому досвіді», - резюмував Голова Держрезерву.