Створення Наглядових рад та Агро й Нафто холдингів у системі Держрезерву України

Таким був головний меседж прес-конференції  за участю Голови Державного агентства резерву України Вадима Мосійчука та генерального директора аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» Олександра Почкуна, 19 квітня 2017 року в інформагентстві «Уніан».

BN1R8027

«Сьогоднішнім заходом ми фактично офіційно стартуємо зі створенням Наглядових рад на підприємствах аграрного напряму Держрезерву, які згодом мають бути створені і по нафтовому напрямку, - заявив  Голова Державного агентства резерву України, -  Наглядові ради – це наступний крок у підвищенні корпоративного управління,  перехід до другого та третього етапу створення ДП «Агрорезерв» та «Нафторезерв». До цього була проведена колосальна робота, результатом якої і стане консолідація підприємств та організацій у єдину юридичну особу та виведе їх діяльність на якісно новий рівень».

BN1R8013

Серед головних переваг консолідації Вадим Мосійчук назвав, насамперед,  централізоване фінансово-економічне управління, зниження ризиків інвестицій і взаємних поставок, економія трансакційних витрат, збільшення капіталізації підприємств.

Перший етап, який Держрезерв здійснював спільно з аудиторською компанією «Бейкер Тіллі Україна», повноцінно завершено. Результати фінансово-економічного та юридичного аналізу підприємств держрезерву  відображені та викладені у звітах «Бейкер Тіллі».  Згідно даних цього незалежного аналізу оцінка необоротних активів 10 підприємств аграрного напрямку  Держрезерву на 30 червня 2016 року складає 1 млрд. грн. Очікується, що після утворення Агро холдингу  вона може зрости як мінімум до 1,5 млрд. грн. На разі такий аудит очікує і на нафтовий напрям держрезерву.

За словами генерального директора аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» Олександра Почкуна, Державний резерв – унікальний конкурент та гравець ринку. «Створення холдингів -  новітній кейс для України, який покаже, що такі трансформації можливі, вони дієві та ефективні для держави в першу чергу»,  - зазначив Олександр Почкун на прес-конференції.BN1R7922

Важливо наголосити, що Державне агентство резерву України одне із перших після постанови КМУ створює Наглядову раду, до складу якої увійдуть неупереджені незалежні фахівці-експерти. Цей крок має зменшити вплив політиків на холдинги та запобігти одноосібному ухваленню важливих рішень. Це дасть можливість здійснювати контроль за  прозорістю та відкритістю холдингів, підвищити ефективність, а також викорінити корупцію та залучити великі інвестиції в підприємства.

BN1R7956

Довідково

Державне агентство резерву України – центральний орган виконавчої влади, який уже 25 років реалізує державну політику у сфері державного матеріального резерву.

До працюючих підзвітних державних підприємств та організацій Держрезерву входить 10 державних підприємств  аграрного сектору та 13 державних організацій( склади, холодильники та нафтові бази).