Службова перевірка Голови Держрезерву ґрунтується на фактах дворічної давності

Ініційоване вчора Кабінетом міністрів України службове розслідування відносно виконання своїх обов’язків Головою Держрезерву Вадимом Мосійчуком базується переважно на застарілих фактах. Майже всі, визначені Довідкою згаданої перевірки, порушення датовані 2014 та початком 2015 року. Тобто періодом ще до призначення Головою Держрезерву Вадима Мосійчука.

Фактично у згаданій Довідці перевірки Мінекономрозвитку Держрезерв обвинувачують у трьох службових порушеннях. Відповідаємо по пунктах:

1. Відсутність заходів з повернення дебіторського боргу – 90 млн. за загальним фондом та 2,6 млрд. — за спеціальним.

Цей пункт не відповідає дійсності. Адже у 2016 році (якій ще не закінчився) на рахунки Держрезерву вдалося повернути більше 8 мільйонів гривень дебіторської заборгованості. Тоді як за весь 2015 рік — трохи більше 4 млн. гривень. Тому це звинувачення Мінекономрозвитку не є обґрунтованим.

Також слід зауважити, що повернення дебіторської заборгованості є безпосередньою функцією Виконавчої служби України. Держрезерв не наділений функціями колекторів і може лише ініціювати цей процес.

2. Незабезпечення Головою належного стану претензійно-позовної роботи.

Цей пункт також не відповідає дійсності, тому що з 01.09.2015р. набрали чинності зміни до Закону України «Про судовий збір», згідно якого Держрезерв мав здійснювати сплату судового збору за подання позовів. У той час, як кошторисом агентства, такі видатки не передбачались. Тому фактично в минулому році Держрезерв останні 4 місяці року був позбавлений можливості подавати будь-які позови.

Але вже починаючи з 2016 року кошти на таку роботу, а саме — 900 тис. гривень були виділені з бюджету та сплачені нами у повному обсязі за подачу 8 позовів на суму понад 81 млн. грн.

3. Недотримання порядку ведення договірної роботи та нездійснення контролю за виконанням договорів.

Згідно роз’яснення Мінюсту, на яке йде посилання у Довідці, керівник установи повинен видати відповідні накази. І вже в наказах визначити відповідальних осіб, які фізично будуть забезпечувати згадану роботу по договорам та контролю.

Ці накази видані Вадимом Мосійчуком та відображені у Довідці Мінекономрозвитку. Це у повній мірі відповідає положенням рекомендацій в частині відповідальності за стан претензійно-позовної роботи.

У зв'язку з цим офіційно заявляємо — фактів порушень діючим Головою Держрезеву свої службових обов’язків немає і бути не може. З моменту свого призначення на посаду Голови Державного агентства резерву України, Вадим Мосійчук виконував свої посадові обов'язки в повному обсязі і дотримуючись законів України.

Паралельно також у червні 2016 року іншою групою експертів Мінекономрозвитку України проводилася перевірка діяльності Держрезерву. Її результати не виявили жодних зауважень ні до роботи агентства, ні до роботи його Голови Вадима Мосійчука.

Тому ініціювання розслідування без фактів, не більше ніж провокація з метою зміщення ефективного управлінця, який вперше в історії України вирішив навести порядок в системі Держрезерву України.

Впродовж року Держрезерв працює під постійним наглядом та перевірками (ДФІ, НАБУ, Нацдержслужба, Дерржпраця, Мінекономіки, ін.). Однак, жодна з таких перевірок не виявила фактів некомпетентної роботи нашого колективу.

«Рік тому мене, як колишнього директора європейської компанії з управління активами, запросили на цю посаду для здійснення радикальних змін і реформування системи держрезерву. За період роботи ми очистили систему, звільнили 14 керівників підприємств та організацій, вже за перші 6 місяців вивели їх на прибутковий рівень, проводимо модернізацію підприємств, розпочали тісну співпрацю з Європейським енергетичним співтовариством, проводимо роботу з консолідації підприємств за участю БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА, поповнили запаси держрезерву при цьому заощадивши близько 130 млн. гривень бюджетних коштів. І це ще далеко не все», — підкреслив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

Також хочемо зауважити, що незважаючи на подану заяву про допуск на засідання Кабміну щодо питання неналежного виконання службових обов'язків Головою Держрезерву, пана Мосійчука не було допущено на вказане засідання. Хоча ми звикли та готові і надалі працювати відкрито та публічно відстоювати свою позицію.

Держрезерв надасть усі матеріали перевірок НАБУ та Нацдержслужби для проведення об’єктивного аналізу діяльності агенції.

Також, варто зазначити, що висновки позапланової перевірки не виявили у діях Вадима Мосійчука та Держрезерву в цілому, будь-яких серйозних порушень.

zaperechennya1

zaperechennya2

zaperechennya3

zaperechennya4

zaperechennya5

zaperechennya6

zaperechennya7

zaperechennya8

zaperechennya9

zaperechennya10

zaperechennya11zaperechennya12zaperechennya13zaperechennya14

zaperechennya