Питання енергоефективності на часі

23 листопада 2017 року Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук взяв участь у  Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі «Відновлювана енергетика та енергоефективна модернізація промисловості».

Для системи Держрезерву питання енергоефективності та відновлюваної енергетики є дуже актуальними. У рамках реформування підприємства та організації активно рухаються у напрямку зменшення енергоспоживання, заміщення газу відновлюваними джерелами енергії тощо. Зароблені кошти більшість організацій та підприємств вкладають у модернізацію, в тому числі впроваджують заходи з енергоефективності та встановлюють потужності на альтернативних джерелах енергії. В загальному на модернізацію виділяється понад 10 млн. грн. у квартал.

Серед здійснених кроків – проведення поточних та капітальних ремонтів, заходи по енергозбереженню, що уже дали результати – зменшилося споживання електроенергії  на 30%; оновлення системи  пожежної безпеки, реконструкція холодильних камер, модернізація зерносушарок.

За 2017 рік  комбінати «Айстра» і«Рекорд» частково перейшли на твердопаливні котли. Було придбано обладнання для реконструкції котельні, що дасть можливість зекономити витрати на опалення орієнтовно до 50Гкал на сезон.

Систематично проводиться енергоаудит холодильних комплексів глибокої заморозки підприємств для впровадження енергозберігаючих заходів, спрямованих на зниження витрат енергоресурсів. ДО «Комбінат Прогрес» та  ДО «Комбінат Салют» здійснили капітальний ремонт холодильних камер.  Також проводиться реконструкція ліній освітлення, перехід на LED лампи «Наші  підприємства та організації – це десятки тисяч квадратних метрів дахів, які можуть приносити додатковий дохід. Одна з найбільших статей витрат підприємств – витрати на електроенергію. В той час, як тарифи на енергію зростають з дуже швидким темпом, питання пошуку нових джерел електроенергії є нагальними, –  наголосив очільник Держрезерву,  – Для прикладу, одне з найбільших підприємств (холодильник) системи Держрезерву у 2016 році спожило 2,899 млн. кВт, у грошовому еквіваленті – 6 млн. грн. Найбільше підприємство агро. сектору (млин, елеватор) на  електроенергію витратили у минулому році 12,6 млн. грн.»

Також на підприємствах Держрезерву розглядають можливості реалізації найближчим часом проектів по встановленню сонячних панелей за швейцарськими технологіями, більше того інвестори зацікавлені також і у налагодженні безпосереднього виробництва на базі цих підприємств TCR system.

Слід зазначити, що в УкрНДІ Ресурс стартував проект по енергоаудиту, який передбачає обстеження з метою встановлення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів і вироблення економічно обґрунтованих заходів по зниженню витрат на паливо- і енергозабезпечення. Наразі проведено переговори з низкою зацікавлених підприємств системи Держрезерву, та наприкінці листопада планується впровадження пілотного проекту на ДО «Комбінат «Прогрес»».