Голова Держрезерву та представники КМДА відвідали презентацію проекту модернізації та реконструкції холодильних камер комбінату "Прогрес"

На території Комбінату ДО «Прогрес», що входить до складу Державного агентства резерву України, відбулась виїзна презентація проекту реконструкції та модернізації холодильних камер зберігання харчових продуктів. Технічне переозброєння передбачає заміну фізично і морально застарілого холодильного обладнання.

Як розповів на презентації генеральний директор комбінату «Прогрес» Сергій Рубан, модернізація та реконструкція буде проведена поетапно.

Перший етап — до кінця 2017 року — модернізація системи вироблення холоду з аміачної на фреонову з заміною компресорного устаткування і повітроохолоджувачів в камерах холодильника.

Другий — до кінця 2018 року — ремонт та оздоблення стін, стелі та підлоги в камерах холодильника. «Роботи в двох камерах підвалу холодильника будуть завершені в 4 кварталі 2016 року», — відмітив Сергій Рубан.

Третій етап — 1-3 квартал 2019 року — заключний. Це теплоізоляція фасаду , стін , покрівлі будівлі холодильника і доведення автомобільних і залізничних рамп до норм Євросоюзу. «Роботи по теплоізоляції покрівлі ведуться і будуть завершені до кінця 2016 року», — додав Сергій Рубан .

Загальний бюджет проекту складає близько 33 млн. гривень. Фінансування буде відбуватись за рахунок власних надходжень комбінату «Прогрес» від надання послуг.

В 2016 році, завдяки суттєвому збільшенню надходжень до спеціального фонду, на проект модернізації піде біля 8-8,5 млн. гривень. У 2017р. — 12-15 млн. гривень, а з початку 2018 по 1-3 квартали 2019 року — решта бюджету.

Крім вирішення питань техногенної безпеки та екології очікується значний економічний ефект від проекту. «Це економія енергетичних ресурсів в грошовому еквіваленті — 2,3-2,5 млн. грн. на рік. Відсутність потреби дозаправлення системи аміаком – 70 тис. грн. на рік. Економія на водопостачанні та пально-мастильних матеріалах – 50 тис. грн. на рік. Зникає потреба утримання резервних площ, які використовуються під час розморожування «снігової шуби». В цілому економічний ефект сягне близько — 7-7,8 млн. грн. на рік», — підкреслив Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.

Також заміна морально та фізично застарілого аміачного обладнання, встановленого на підприємстві на сучасне фреонове обладнання виключить підприємство з переліку об'єктів техногенної небезпеки міста. Фреонова холодильна система не представляє токсичної або вибухової небезпеки і не підпадає під нагляд МНС.

У приміщенні аміачного компресорного цеху площею 700 м2, після демонтажу обладнання, можливе розміщення лінії по заморожуванню плодоовочевої продукції або напівфабрикатів.