На території Комбінату ДО «Прогрес», що входить до складу Державного агентства резерву України, відбулась виїзна презентація проекту реконструкції та модернізації холодильних камер зберігання харчових продуктів. Технічне переозброєння передбачає заміну фізично і морально застарілого холодильного обладнання.
Як розповів на презентації генеральний директор комбінату «Прогрес» Сергій Рубан, модернізація та реконструкція буде проведена поетапно.
Перший етап — до кінця 2017 року — модернізація системи вироблення холоду з аміачної на фреонову з заміною компресорного устаткування і повітроохолоджувачів в камерах холодильника.
Другий — до кінця 2018 року — ремонт та оздоблення стін, стелі та підлоги в камерах холодильника. «Роботи в двох камерах підвалу холодильника будуть завершені в 4 кварталі 2016 року», — відмітив Сергій Рубан.
Третій етап — 1-3 квартал 2019 року — заключний. Це теплоізоляція фасаду , стін , покрівлі будівлі холодильника і доведення автомобільних і залізничних рамп до норм Євросоюзу. «Роботи по теплоізоляції покрівлі ведуться і будуть завершені до кінця 2016 року», — додав Сергій Рубан .
Загальний бюджет проекту складає близько 33 млн. гривень. Фінансування буде відбуватись за рахунок власних надходжень комбінату «Прогрес» від надання послуг.
В 2016 році, завдяки суттєвому збільшенню надходжень до спеціального фонду, на проект модернізації піде біля 8-8,5 млн. гривень. У 2017р. — 12-15 млн. гривень, а з початку 2018 по 1-3 квартали 2019 року — решта бюджету.
Крім вирішення питань техногенної безпеки та екології очікується значний економічний ефект від проекту. «Це економія енергетичних ресурсів в грошовому еквіваленті — 2,3-2,5 млн. грн. на рік. Відсутність потреби дозаправлення системи аміаком – 70 тис. грн. на рік. Економія на водопостачанні та пально-мастильних матеріалах – 50 тис. грн. на рік. Зникає потреба утримання резервних площ, які використовуються під час розморожування «снігової шуби». В цілому економічний ефект сягне близько — 7-7,8 млн. грн. на рік», — підкреслив Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.
Також заміна морально та фізично застарілого аміачного обладнання, встановленого на підприємстві на сучасне фреонове обладнання виключить підприємство з переліку об'єктів техногенної небезпеки міста. Фреонова холодильна система не представляє токсичної або вибухової небезпеки і не підпадає під нагляд МНС.
У приміщенні аміачного компресорного цеху площею 700 м2, після демонтажу обладнання, можливе розміщення лінії по заморожуванню плодоовочевої продукції або напівфабрикатів.