Проблеми і перспективи створення в Україні нафтових резервів

Під такою назвою 19 жовтня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулося публічне обговорення, участь у якому взяв Голова Держрезерву України Вадим Мосійчук. «Для Держрезерву імплементація Директиви 2009/119/ЕС є стратегічним  завданням. Ще із середини 2015 року ми виступили ініціатором зі створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. У червні цього року розпорядженням КМУ №503-р Державне агентство резерву України визнано відповідальним за формування стратегічного запасу нафти та нафтопродуктів, - зазначив у своєму виступі очільник відомства. - Разом з експертами Енергетичного Співтовариства було розроблено проект моделі формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, у цих розрахунках необхідний обсяг запасів дорівнював 2 млн. тонн еквівалента сирої нафти. Тоді для розрахунку брались дані 2013-2015 рр.  Наразі разом з експертами, обраними ЄК, ведеться робота щодо формування моделі функціонування та фінансування, а також підготовка проекту Закону «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів»».

Обговорення мало на меті пришвидшити процес реформи та консолідувати зусилля органів влади, міжнародних партнерів та громадськості для пошуку оптимальних рішень. Експерти (серед яких Торстен Веллерт, керівник напряму «Енергетика» Групи підтримки України при Єврокомісії; Адріан Джасімі, експерт із формування нафтових резервів Секретаріату Енергетичного Співтовариства; Ангел Мінєв, експерт проекту «Допомога Україні у процесі впровадження реформ у секторі енергетики відповідно до міжнародних зобов’язань країни») наголосили, що пріоритетним залишаються визначення моделі, а також розробка та ухвалення законодавства, необхідного для формування системи управління запасами.

«Держрезерв продовжує активно працювати щодо імплементації Директиви 2009/119/ЕС. В листопаді на засіданні Робочої групи щодо формування МЗНН буде представлена фінальна версія моделі на розгляд, після чого, вона буде направлена на погодження у міністерства, - резюмував Вадим Мосійчук. – І ми впевнені, що за підтримки Уряду, безпосередньо Прем'єр-міністра, всіх учасників ринку, мінімальні запаси почнуть формуватися з 2018 року».