Потужності Держрезерву можуть стати логістичними центрами для експортних українських товарів в КНР

Складські та холодильні потужності Держрезерву можуть стати логістичними центрами при експортуванні продовольчих та промислових товарів з України в КНР. Про таку попередню домовленість йшлося під час офіційного візиту представників Державного агентства резерву України до корпорації Чженжоу Інтернешнл Хаб, головний офіс якої знаходиться у місті  Чженчжоу провінції Хенань.  Про це, підсумовуючи візит офіційної делегації Держрезерву до КНР, повідомив голова агентства Вадим Мосійчук.

За його словами, під час візиту йшлося про налагодження двостороннього співробітництва двох країн в напрямку експортування українських товарів в Китай. З цього приводу сторони вже обговорили й практичні кроки реалізації попередніх домовленостей, зокрема, підготовку Меморандуму про співпрацю.

«Китай дуже зацікавлений в експорті товарів з України. Особливо, при цьому, китайська сторона відзначає асортимент та якість української продукції. Тут Держрезерв стає першою державною офіційною інстанцією, котра розпочинає активні кроки в цьому напрямку.  Ми фактично відкриваємо «Новий Шовковий шлях» з України в Китай та стаємо надійним партнером у великому логістичному ланцюгу», - зазначив голова Держрезерву.

Дуже важливим моментом для нашої держави, з його слів, є й те, що саме підприємства системи Держрезерву стануть активними та невід‘ємними учасниками процесу експортування. А китайська сторона не лише показала свою зацікавленість у цьому, а й готова надати рекомендації та допомогу щодо питань модернізації та реконструкції складських та холодильних приміщень підприємств Держрезерву.

«Для наших підприємств – це унікальна можливість розширити сферу своєї діяльності. Звичайно, нам є чому повчитися у китайців, і ми цю можливість обов‘язково використаємо. Адже самі, як ніхто, зацікавлені у формуванні найефективнішого способу реформування нашої системи. Більше того, співпраця Держрезерву з КНР додасть Україні ваги на міжнародній економічній арені. В нинішніх реаліях це прекрасний спосіб продемонструвати світові наше бажання розвиватися та наші можливості», - резюмував Вадим Мосійчук.

Слід відзначити, що Чженжоу Інтернешнл Хаб є дочірньою компанією Корпорації матеріалів та ресурсів - державної організації, своєрідного прототипу українського Держрезерву у найбільшій провінції Китаю з населенням 100 млн. чоловік. Чотири роки тому цією компанією було відкрито «Новий Шовковий шлях», який проходив, в тому числі, й територіями країн-найближчих сусідів України. Територія Україна на той час  в перелік країн, на жаль, не ввійшла. На сьогоднішній день КНР активно вивчає питання включення України в свій маршрут для поставок українських товарів на свою територію.

В ході візиту гостями з України опікувався віце-президент Чженжоу Інтернешнл Хаб  пан Лі Гуанжен.  В рамках офіційної програми перебування української делегації в КНР відбулася й зустріч  із заступником мера провінції Хенань паном Ші Жанйонгом, який також висловив зацікавлення співпрацею з Україною. З української сторони членами делегації були: Голова Держрезерву Вадим Мосійчук, представники центрального офісу агентства, керівники ДО «Комбінат «Дніпро», ДП «Златодар» та ДП «Хлібна база №76».

На разі, за підсумками візиту української делегації в КНР, представники компанії Чженжоу Інтернешнл Хаб висловили бажання відвідати Україну зі зворотнім візитом та ознайомитися із роботою Держрезерву. Агентство вже приступило до підготовки цього заходу.