Підприємства та організації Держрезерву відзвітували на Погоджувальних радах

1-2 листопада керівники державних підприємств та організацій Держрезерву на засіданні Погоджувальної ради презентували показники фінансово-господарської діяльності за ІІІ квартал та за 9 місяців 2018 року.

Нафтовий сектор

За 9 місяців 5 нафтових комбінатів отримали надходжень у розмірі 24,6 млн грн, що на майже 10 млн грн більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Найбільше надходжень отримав «Комбінат «Айстра»», м. Чернігів, - 18,6 млн грн, в порівнянні з минулим роком ріст склав 195 %.

Далі йде «Комбінат «Зірка»», м. Запоріжжя, ріст надходжень у порівнянні з минулим роком 136 %. Однією з основних причин позитивної динаміки є можливість «Зірки» приймати нафтопродукти водним транспортом. У ІІІ кварталі 2018 року було прийнято 9 танкерів із загальною вантажоємністю 28,7 тис тонн (для порівняння в минулому році було прийнято лише 4 танкери).

На усіх підприємств незмінним завданням є модернізація та оновлення основних фондів. Зважаючи на підвищений рівень пожежонебезпеки на нафтових комбінатах, першочерговим є встановлення обладнання системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Така система вже введена в експлуатацію на «Айстрі», на інших комбінатах ведуться роботи по встановленню.

Склади/Холодильники

За цим напрямком за звітний період отримано надходжень у розмірі 64 млн грн, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року  на 14 млн грн більше.

Лідерами у зберіганні матцінностей в складах та холодильниках за обсягом надходжень за 9 місяців є ДО «Комбінат «Прогрес»», м. Київ, - 27 млн грн, ріст 125 %. Із гарним результатом іде трансформований у державне підприємство «Комбінат «Салют»», м. Дніпро, показавши 15,6 млн грн надходжень та ріст 124 %.  Слід зауважити, що на «Салюті» впроваджують сучасні технології – було придбано озонатор повітря для холодильника, який очищає від бактерій та сторонніх запахів. ДО «Комбінат «Дніпро»», м. Сміла, показав фінансовий результат 6,8 млн грн та ріст 202%.  

Постійно проводяться поточні та капітальні ремонти дахів складів та холодильників, фасадів, встановлюються камери відеоспостереження тощо.

Аграрний сектор за 9 місяців отримав дохід у розмірі 290 млн грн, ріст з аналогічним періодом минулого року склав 108%. Варто зауважити, що фінансові показники досить високі, не зважаючи на прогнози та важкий маркетинговий рік для аграріїв.  Загалом у ІІІ кварталі 10 аграрних підприємств держрезерву прийняли на зберігання  майже 200 тис  тонн зернових.

Лідером за обсягами надходжень є  «Куліндорівський КХП», м. Одеса, з чистим доходом у розмірі 127 млн грн. Далі йде «Чортківський КХП», Тернопільська область,  - 66 млн грн. та «Охтирський КХП», Сумська область,  - 32 млн грн.

ДП «Куліндорівський КХП» активно займається експортною діяльністю, 54% в структурі загального доходу підприємства складає реалізація товарів. Для отримання додаткових прибутків Куліндоровський КХП придбало та ввело в експлуатацію на млині лінію гранулювання висівок потужністю 10 тонн в годину, яка дозволить майже в 1,5 рази знизити собівартість процесу.

Зауважимо, що за 9 міс підприємствами та організаціями системи держрезерву сплачено податків у сумі 80 млн грн. В минулому році ця цифра складала 62 млн грн. Приємно відзначити і зростання заробітної плати у системі Держрезерву, середній розмір якої сягає до 8 тис грн.

Загалом усі державні підприємства та організації Держрезерву показали динаміку росту фінансових показників, провели заходи по удосконаленню основних фондів та енергоефективності (як наприклад, Комбінат «Айстра» встановив теплові насоси, які дозволяють економити в опалювальний сезон до 226 тис грн.).

До завершення року для підприємств та організацій Держрезерву є ще час реалізувати усі заплановані завдання та виконати поставлені пріоритети.