Перспективи створення стратегічного резерву нафти й нафтопродуктів

Презентував Голова Держрезерву України на щорічній зустрічі професіоналів ринку нафтопродуктів – конференції Petroleum Ukraine 2017, організованій Консалтинговою групою А-95.  Понад 200 делегатів - топ-менеджерів та власників ключових компаній, взяли участь у обговоренні важливих питань галузі нафто забезпечення.

 

«Державне агентство резерву України є головним виконавцем у впровадженні реформи по формуванню стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Відповідно до взятих зобов‘язань України щодо імплементації Директиви 2009/119/ЕС мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів в обсязі понад 2 млн. тонн. Еквівалента сирої нафти необхідно накопичити до кінця 2022 року. Ми готові уже в грудні подати на розгляд Кабінету Міністрів України модель мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, розроблену спільно з європейськими експертами на основі досвіду Словацької Республіки, - зазначив у своєму виступі Вадим Мосійчук. - Структура МЗНН, виходячи з фактичної потужності українських НПЗ, буде складатися з 30% нафти та 70% нафтопродуктів. Для управління МЗНН буде створено незалежне Агентство, 70% власності якого буде у держави, 30%  у операторів ринку».

Слід зазначити, що для зменшення операційних витрат при створенні МЗНН рекомендується використовувати систему “stock-tickets” для обмеженої частки запасів (12%) з огляду на гнучкість та економічну привабливість такої системи щодо МЗНН. Для покриття витрат на накопичення та зберігання МЗНН експерти рекомендують створити новий збір з нафтопродуктів, що реалізуються на внутрішньому ринку. Базовими підприємствами для зберігання МЗНН визначено ПАТ «Укртранснафта» – для сирої нафти, нафтові комбінати Державного агентства резерву України – для нафтопродуктів із залученням операторів ринку з власними потужностями для зберігання нафтопродуктів.