Організації Держрезерву відмовляться від державного фінансування

Процес відмови організацій Держрезерву від державного фінансування їх господарських потреб буде розпочато вже у першому кварталі наступного року. Про такі плани повідомив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук. За його словами, пілотні проекти відмови від бюджетних коштів будуть реалізовані на організаціях складово-холодильного напряму: столичному комбінаті «Прогрес» та  комбінаті «Салют» (м. Дніпро).

«Це доволі не простий процес, активній його фазі передувала ціла низка внутрішніх перетворень та серйозний фінансово-господарський аудит. Однак, ми усвідомлено його розпочали, адже довели, що наші організації здатні працювати ефективно та заробляти на свої потреби власними силами. А той об’єм фінансування, який виділявся з державної скарбниці на підтримку життєдіяльності організацій системи, що за підсумком поточного року склав понад 80 млн. грн., стане у нагоді для використання на інші потреби держави», - пояснив очільник Держрезерву.

Разом з тим, Вадим Мосійчук зауважив, що питання відмови від бюджетного фінансування стосується виключно коштів, що виділялись на щоденні потреби організацій: оплата комунальних послуг, заробітна платня і т. і.  Кошти ж на управління державними резервами та мобілізаційним запасом, як і раніше, повинні виділятись з бюджету.

Наразі, у Держрезерві створено робочу групу щодо цього питання, до якої ввійшли фахівці центрального апарату системи та керівники організацій. Влітку Прем’єр-міністр дав доручення МЕРТ опрацювати  пропозиції Держрезерву щодо внесення правок у відповідні документи, що дадуть можливість реструктуризувати організації у підприємства. Планується, що більшість організацій зможуть відмовитись від держфінансування  впродовж 2018 року.

«Важливо розуміти, що після відмови від державного фінансування господарської діяльності підприємства зможуть отримувати доходи від ринкових тарифів на зберігання запасів держрезерву, будуть працювати прибутково, сплачуватимуть більше податків. Зрештою, держава від цього тільки виграє. Цей процес є дуже важливим кроком у реформуванні системи держрезерву», - резюмував Голова Держрезерву.

Нагадаємо, що  в систему Держрезерву входять 12 державних організацій, 10 державних підприємств та УкрНДІ «Ресурс». Ще наприкінці минулого року у Держрезерві озвучили наміри відмовитись від державного фінансування господарських потреб підприємств. Для цього на організаціях було проведено аналіз фінансово-господарської діяльності, який показав спроможність потужностей Держрезерву перейти на самофінансування та в подальшому проводити ефективну фінансово-господарську діяльність уже в якості державних підприємств.