Голова Держрезерву взяв участь у 8-му Нафтовому Форумі у Белграді

28-29 вересня у Белграді відбувся 8-й Нафтовий Форум. Захід розпочався з привітального слова представника від Єврокомісії Масімо Ломбардіні. Далі Секретаріат презентував Енергетичній Спільноті подальші плани з розвитку, реформування та основні зміни, на яких зараз фокусується увага Енергетичної реформи.

Форум прийняв до відома факт незадовільного втілення Третього Енергетичного пакета і недостатність зусиль Секретаріату з надання допомоги відповідним сторонам по усуненню пов’язаних із цим порушень Договору Енергетичного Співтовариства.

Стосовно України, був представлений детальний проект Броди-Адамово — частини Євразійського нафтотранспортного коридору, що зіграє стратегічну роль у диверсифікації джерел та шляхів постачання нафти до України і подальшому транзиті до споживачів з країн ЄС.

Учасники Форуму погодилися, що ключовим пріоритетом для всіх сторін, має бути пропозиція Секретаріату Ради міністрів притримуватися спільної політики та основних принципів «Дорожньої карти» з реалізації Директиви 2009/119 / EC в Енергетичному співтоваристві.

Після досягнення принципової згоди усіх сторін, Форум зазначив, що кожна країна повинна оновити свою «Дорожню карту», щоб вкластися у всі проміжні терміни і, нарешті, забезпечити повне накопичення запасів нафти та нафтопродуктів відповідно до Директиви у майбутні 6 років.

«У підсумку домовились більш тісніше комунікувати по кожному з кроків Держрезерву на цьому шляху. Зі свого боку у жовтні підготуємо та надамо Енергетичній спільноті оновлену адженду формування запасів. Представники компанії були мною запрошені в Київ. Чекаємо на їх представників вже у жовтні», — розповів Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.

І додав, що наприкінці Форуму особисто запросив директора агенціі Handa (Хорватія) відвідати Київ у листопаді та поділитися досвідом формування та управління запасами нафти та нафтопродуктів.