Офіційна позиція керівництва щодо обшуків у Держрезерві

4 жовтня із самого ранку в центральний офіс Державного агентства резерву України та в квартиру Голови відомства з обшуками зайшла прокуратура м. Києва та СБУ. Вадимові Мосійчуку вручено підозру, підготовлено клопотання щодо домашнього арешту та відсторонення від посади.

«Всі сьогоднішні події є правовим свавіллям, вони порушують усі можливі процесуальні норми законодавства. Звинувачення, яке звучить як службова халатність, що призвела до тяжких наслідків та збитків у сумі 6 млн. грн., безпідставне та політично мотивоване, має на меті одне  –  відсторонити мене від посади, а згодом і звільнити, а на моє місце поставити свою людину, таким чином отримавши доступ до системи держрезерву» - прокоментував ситуацію Голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

Офіційно заявляємо, що усі дії є повністю заангажованими. Свою позицію та безпідставність звинувачень Голова Державного агентства резерву України відстоюватиме у судовому порядку та в межах законодавства.  

Задля об’єктивності та неупередженості Держрезерв звертається до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, групи народних депутатів та Кабінету Міністрів України з проханням втрутитися в ситуацію та взяти під її під  особистий контроль для недопущення порушення норм чинного законодавства. 

Нагадаємо, що історія розпочалася у 2016 році, коли було порушено кримінальне провадження по факту ймовірного закладення до Державного резерву неякісного литовського дизельного палива. Проте закупівля не відбулася, шкоди державним інтересам не завдано і жодних державних коштів не було використано. Враховуючи безперспективність даної справи, слідчі Генпрокуратури України у рамках кримінального провадження розпочинають розслідувати факти щодо можливого псування службовими особами Держрезерву дизельного пального у кількості 18 тис. тон, яке закладено у 2015 році ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» на дострокове зберігання до Держрезерву. Якість дизпалива була перевірена за всіма показниками та у повному обсязі відповідала вимогам ДСТУ 4840:2007 «Паливо дизельне підвищеної якості». Жодних об’єктивних даних про вчинення кримінального правопорушення не було встановлено.

Однак, для ініціаторів перевірок такі висновки були неочікуваними, тому в рамках даного провадження починають розслідувати й факти по переміщенню зерна Держрезерву з підприємства «Хлібна база №85»  до «Златодару». При цьому, особливу увагу закликаємо звернути на той факт, що слідчі вимагають документи без зазначення підстав відношення даних матеріалів по зерну до кримінальної справи по пальному.

Таке «шиття білими нитками» та бажання ухопитись бодай за щось, прямо вказують на незаконність та замовність цих розслідувань, а також необґрунтованість звинувачень на адресу Держрезерву та особисто Голови Вадима Мосійчука.