Наявність на підприємстві HACCP - «вхідний квиток» на іноземні ринки

Така теза прозвучала на конференції «Впровадження системи НАССР в аграрному секторі України», участь у якій взяв голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

Організаторами заходу виступила компанія ВAKER TILLY. Учасники обговорили головні принципи системи аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), галузі впровадження, переваги впровадження системи безпечності харчових продуктів для елеваторів в України, труднощі при реалізації та впровадженні, специфіка на підприємствах малого та середнього бізнесу тощо.

За словами Голови Держрезерву на сьогодні активно використовують стандарти системи аналізу на комбінатах «Прогрес», «Світанок», на Куліндорівському КХП, Охтирському КХП, Хлібній базі № 76, Хлібній базі № 77. До кінця 2018 року на 10 із 23 економічно активних підприємствах системи буде завершено впровадження HACCP, а до кінця 2019 - на усіх підприємствах загалом.

«Усі керівники наших підприємств розуміють, що дотримання HACCP є передумовою підвищення довіри та, відповідно, залучення нових клієнтів, тому запровадження стандартів для нас є за принципом «must be», - зазначив Вадим Мосійчук, - у нашому НДІ «Ресурс» ще на початку 2017 року було створено окремий підрозділ, який займався розробкою нормативних документів та контролем за дотриманням стандартів на підприємствах. Також вимоги по стандартах системи контролю за безпечністю харчових продуктів обов’язково враховуються при оголошенні тендерів на закупівлю продовольчих груп товарів. І це стимул до їх дотримання як для державних, так і для приватних постачальників.»

Зазначимо, що з  20 вересня 2018 року в Україні завершується другий етап переходу на нову систему контролю за безпечністю харчових продуктів  НАССР. Сьогодні вже 426 підприємств в Україні працюють відповідно до її вимог.