Держрезерв взяв участь у щорічній конференції "Ринок нафти в Україні 2016"

26 вересня 2016 року відбулась щорічна конференція на тему «Ринок нафти в Україні 2016», на яку було запрошено представників Державного агентства резерву України. З презентацією на тему «Держрезерв. Реформування нафтового сектору» виступила в.о. завідувача Сектору реформування та взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Діана Рак. У виступі переважно висвітлювалась тема формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, розрахунки обсягів накопичення та необхідний бюджет на їх формування. Привід — із 2015 року Держрезерв очолив робочу групу, що готує створення таких запасів в Україні відповідно до Директиви 2009/119/ЄС. Починаючи вже з наступного року, стартує план накопичення екстрених резерві нафти та нафтопродуктів.

Тому поговорити було про що. Згідно з Директивою 2009/119/ЄС стабілізаційний запас нафти повинен скласти або 61 день середньодобового споживання, або 90 днів середньодобового чистого імпорту. Для України найбільш оптимальним є другий варіант.

«За попередніми даними розрахунків експертної групи, запаси, які необхідно сформувати — мінімум 2 млн тонн. Держрезерв може забезпечити зберігання близько 1 млн тонн нафтопродуктів.

Все інше потрібно покладати на ринок. Розроблене агентством бачення реалізації планів Євродирективи, досить чітке і ми впевнені, що їх виконаємо. І найголовніше — нас підтримує європейська спільнота» - відмітила Діана Рак.