На захисті інтересів держави

Непроста ситуація, що виникла в результаті проведення аукціону з реалізації матеріальних цінностей державного резерву наприкінці 2016 року, ще й досі крутиться в колесі судової тяганини. Наразі у межах претензійно-позовної роботи Держрезерв судиться із зберігачем зерна ДП «Дунаєвецький КХП» за невиконання наряду на суму близько 60 млн. грн. Усі матеріали по стягненню штрафних санкцій у розмірі 50% за невиконання умов договору передані  до суду.

Нагадаємо, що у 2016 році держрезерв оголосив проведення публічного аукціону з реалізації зерна. Було подано заявки від учасників ТОВ «Столичний млин», ДП «Дунаєвецький КХП», ТОВ «АСТРАВЕСТ», ТОВ «Акцепт». В ході проведення учасники вступили у зговір та максимально занизили ставки з найвигіднішими позиціями. Для недопущення нанесення державі збитків через навмисного заниження ціни торги були скасовані. Держрезерв звернувся із заявою до Антимонопольного комітету України про вчинення актиконкурентних узгоджених дій та до правоохоронних органів про відкриття кримінального провадження по звинуваченні учасників аукціону в шахрайстві за попередньою змовою.

Але учасники зговору і надалі намагаються довести свою правоту через зворотні судові позови та ДВС, порушуючи законодавчі норми. Всі дії керівництва підприємств, що призвели до виникнення такої ситуації, у Держрезерві вважають безвідповідальними та неприпустимими. «Ми закликаємо суди до об’єктивності й незаангажованості у прийнятті рішень та дотримання букви закону у захисті державницьких інтересів, – наголосив Голова Держрезерву Вадим Мосійчук. – Зі свого боку Держрезерв і надалі буде дотримуватися чіткої законної позиції щодо неправомірних дій боржників та для розслідування звертатися до НАБУ».