Колегія Держрезерву України затвердила Концепцію реформування відомства та перехід державних організацій на госпрозрахунок

Сьогодні 27 грудня 2016 р. у приміщенні Державного агентства резерву України відбулося засідання Колегії. У залі засідань були присутні 16 з 19 членів Колегії Держрезерву. Окрім представників центрального офісу та директорів підприємств та організацій у заході взяв участь Координатор комітетів Європейської Бізнес Асоціації.

Цікавим є й те, що засідання відбулося фактично вперше за останні 5 років.

Першим питанням учасники розглянули та затвердили «Концепцію реформування Державного агентства резерву України». «Ми вирішили спочатку винести розгляд Концепції на Колегію, і вже після обговорення подати її на затвердження Кабінету міністрів України», — нагадав присутнім Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.

За його словами, основна мета реформування системи Держрезерву — змінити застарілу радянську практику і перейти нарешті до моделі зберігання лише критично важливого для суспільства та держави переліку матеріальних цінностей. Така практика розповсюджена у переважній більшості європейських країн. Зберігається лише те, що критично важливе, а усе інше докуповується за гроші. Також концепція передбачає консолідацію нафтозберігаючих та аграрних активів у галузеві холдинги відповідно до кращих європейських практик.

Цікаво, що окрім Чехії в жодній з країн сусідів вже давно не має такого поняття, як мобілізаційний резерв. Цей спадок соціалістичного табору у Чехії намагаються розпродати останні 20 років.

Ще один суттєвий пункт Концепції, відмінний від застарілих практик — Держрезерв не є якимось інтервентом, що якось регулює чи згладжує ринкові коливання цін на ті чи інші товари. «Колись за умов планової економіки це була одна із задач Держрезерву. Але вона вже давно втратила свою актуальність», — зазначив Вадим Мосійчук.

Втративши рудимент інтервенційної функції, Держрезерв натомість у цьому році фактично став донором держбюджету України. У 2017 році на потреби накопичення та зберігання Держрезерв отримає 72 млн. гривень бюджетних коштів. Тоді як в бюджет за підсумками цього року відомство сплатить більше 84 млн. гривень.

«Реформу Держрезерву потрібно провести швидко — максимум за 2 роки. У 2016 році не дочекавшись затвердження Концепції реформування, ми все ж таки виконали нашу «домашню роботу». Тож до кінця 2018 року Держрезерв має бути тотально оновлений», — підкреслив Вадим Мосійчук.

Другим питанням засідання Колегії учасники розглянули перехід державних організацій системи Держрезерву на госпрозрахунок та повну відмову від дотацій з держбюджету. «Аналізуючи стан справ, ми побачили, що завантаженість організацій державними матцінностями мінімальна та продовжує скорочуватись. Натомість держава продовжує витрачати гроші з бюджету на зберігання, якого по суті не має. Тому виникла ідея, а потім і пропозиція — перестати неефективно витрачати кошти на утримання організацій відповідальних за зберігання», — зазначила Мирослава Белінська, Начальник відділу фінансово-економічного аналізу.

На її думку, ситуація навколо фінансування держорганізацій зараз дуже подібна до тої, коли людина бажаючи орендувати банківську комірку, натомість вирішує купити увесь банк та утримувати його експлуатацію, персонал та нести інші витрати. «У нас є організації чия загальна завантаженість комерційними поклажедавцями складає 102%, тоді як зберігання державних цінностей дорівнює нулю», — додала вона.

Після доповіді Мирослава Белінська запропонувала присутнім погодити план та графік переводу державних організацій за госпрозрахунок. Пропозиція була підтримана одноголосно.

«Важливо розуміти, що метою реформування Держрезерву має бути зменшення участі держави у діяльності державних підприємств. Необхідно вибудовувати ринкові механізми роботи, співпрацюючи із бізнесом, а також із міжнародними інституціями. Критично важливим є створення прозорої структури управління Держрезерву», — сказав Ігор Гоцик, Координатор комітетів Європейської Бізнес Асоціації.

Третій пункт засідання Колегії — представлення до державних нагород працівників Держрезерву. Зокрема були представленні до:

- Нагородження орденом «За заслуги 2-го ступеня» генерального директора ДП «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів» Володимира Березняка.

- Присвоєння почесного звання «Заслужений працівник сільського господарства України» директору ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» Стефаняку Петру Олексійовичу.