Інвестиції в обладнання швидкої заморозки для комбінату «Прогрес» можуть скласти біля 4 млн. гривень

На минулому тижні директор державної організації комбінат «Прогрес» Сергій Рубан та завідувач сектору реформування Держрезерву Діана Рак відвідали із робочим візитом декілька підприємств в Мальмо та Стокгольмі, що спеціалізуються на виробництві обладнання для заморожування харчових продуктів та енергозбереженні.

Візит став можливим за підтримки Шведської торгової та Інвестиційної Ради в Україні. Привід — один з етапів майбутньої модернізації холодильних потужностей комбінату «Прогрес». «Підприємці дуже часто звертаються із запитом щодо можливості швидкої заморозки своєї продукції на території комбінату. Тому ми зацікавились можливістю встановлення такого тунельного обладнання швидкої заморозки від шведських виробників. В Україні, нажаль, аналогів немає», — каже Сергій Рубан, директор комбінату «Прогрес».

Під час візиту представники Держрезерву оглянули потужності шведського виробника тунельного обладнання швидкої заморозки компанії OctoFrost та провели перемовини із менеджером з продажів по Східній Європі Олександром Азру та бізнес-координатором Світланою Плотін. Та домовилися, що у підсумку Шведська торгова та Інвестиційна Рада в Україні запропонує декілька варіантів фінансування закупівлі обладнання. Наразі оціночний розмір потрібних інвестицій становить біля 4 млн. гривень.

Окрема зустріч відбулася і з проектним менеджером компанії Sustainable Business Hub Мішель Снарберг. Зокрема обговорювалось питання модернізації підприємств аграрного сектору в частині використання сучасних технологій сушіння зернових. Їх впровадження дозволить скоротити витрати паливно-мастильних матеріалів у технологічному процесі. Тож чекаємо від Sustainable Business Hub вичерпного переліку наявного обладнання.

Нагадаємо, зараз комбінат «Прогрес» знаходиться на етапі підписання робочої угоди із UNIDO щодо модернізації промислового холодильника в частині зменшення споживання електроенергії. «Ми продовжуємо рухатись у напрямку перетворення колись збиткових державних організацій Держрезерву на сучасні конкурентоздатні підприємства, що можуть самостійно генерувати прибуток. Процес цей вже незворотній», — підкреслив Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.