Активи неплатоспроможного ДП "Хлібна база №74" передадуть у керування ТОВ "Нібулон"

Майно та активи державного підприємства «Хлібна база №74» доцільно на 25 років передати у користування ТОВ «Ніблон». Таку можливість обговорили підчас виїзної наради на підприємство, що знаходиться у м. Молочанськ (Токмацький р-н, Запорізька область), Юрій Бровченко, заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України, Вадим Мосічук, голова Державного агентства резерву України, Олексій Вадатурський, генеральний директор ТОВ «Нібулон», Дмитро Давтян, перший заступник Губернатора Запорізської області, Гурам Джиоєв, голова адміністрації Токмацького району та багато інших представників місцевого бізнесу та влади.

До приходу у Держрезерв нової команди на чолі із головою Вадимом Мосійчуком, підприємство, що і зараз входить до системи Держрезерву, багато років поспіль накопичувало проблеми. Результатом діяльності попереднього керівництва стала значна заборгованість із заробітної плати перед працівниками — 1,3 млн. гривень, значні боргові зобов’язання перед контрагентами — було викрадено понад 90 тис. тон зерна вартістю більше 122 млн. гривень, знищення майна бази — усі двигуни, кабелі та комплектуючі вирізано, відсутній бухгалтерській облік і звітність, значна кількість виконавчих проваджень тощо.

«Новій команді Держрезерву залишилось у спадок багато проблем навколо ДП «Хлібна база №74». Щоб вирішити гострі питання по заборгованості перед людьми і контрагентами, ми запропонували МЕРТ затвердити проект розпорядження Кабінету міністрів України про передачу прав користування активами підприємства товариству «Нібулон» строком на 25 років», — каже Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.

За його словами, інші будь-які законні механізми вирішення цієї проблеми — наразі відсутні. «Фактично ДП «Хлібна база №74» є специфічним суб’єктом господарювання державної форми власності. Цілісний майновий комплекс підприємства не підлягає приватизації. Також існує відповідна заборона щодо передачі підприємства в оренду. По суті запропонований нами проект — це єдиний вихід із такої надскладної ситуації, що склалася на підприємстві», — додав Вадим Мосійчук.

Окрім вже перелічених плюсів, передача права користування майном бази сприятиме ефективному використанню державного майна за його цільовим призначенням та створенню робочих місць у регіоні.

«Голова Запорізької ОДА вже висловив підтримку проекту, бо він сприятиме розвитку регіону. Наразі, сподіваємось на підтримання вказаного проекту з боку Мінекономрозвитку, а в подальшому Мінфіном і Мінюстом, та на схвалення його Урядом, як реалізацію пілотного проекту з відновлення основних фондів, що належать державі», — підкреслив Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.