Голова Держрезерву взяв участь у експертній дискусії по створенню нафтових резервів

Україна може розпочати накопичення резерву нафти та нафтопродуктів вже наприкінці 2019 року. Про це заявив Вадим Мосійчук, Голова Державного агентства резерву України, під час круглого столу «Створення нафтових резервів: годі зволікати» 5 квітня в Українському кризовому медіа центрі  Українського дому.

Під час дискусії Голова Держрезерву наголосив, що усі необхідні документи готові. «Напередодні ми отримали погоджений Мінекономрозвитку без зауважень проект постанови КМУ про затвердження моделі мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. Наступним кроком буде погодження у профільних органах влади та винесення на розгляд Кабміну. Це відкриває шлях до якнайшвидшого прийняття ВРУ законопроекту «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів» та дозволить, за найкращим сценарієм, розпочати роботу з накопичення уже наприкінці 2019 року».

Вадим Мосійчук також додав, що у Держрезерві уже розпочали точкову модернізацію нафтової інфраструктури. Після прийняття моделі МЗНН вестимуть перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком  про кредит для масштабної модернізації.

Нагадаємо, що Державне агентство резерву України є головним виконавцем у впровадженні реформи по формуванню стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна має до 1 січня  2023 року створити підтримувані запаси нафти і нафтопродуктів в еквіваленті 90 діб чистого імпорту або 61 доби середньодобового споживання.