Голова Держрезерву спростовує звинувачення НАЗК в проявах корупції

Жодних умисних дій та конфлікту інтересів при прийнятті рішення щодо переходу на обслуговування зарплатного проекту Держрезерву  в інший банк немає. А всю ситуацію, яка склалася навколо даного питання та активно обговорюється в ЗМІ, Держрезерв вважає заангажованою. Так прокоментував Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук заяву НАЗК про винесення йому припису за начебто порушені ним норми антикорупційного законодавства при переведенні зарплатного проекту центрального апарату Держрезерву  в банк, в якому, начебто раніше працював Вадим Мосійчук.

За його словами, він раніше працював не в банку Райффайзен Банк Аваль, безпосередньо, а в одній з його дочірніх структур. А тому подібне перекручування та маніпулювання фактами вважає умисними, неприйнятним та таким, що вводить в оману громадськість.

Окрім того, Національне агентство із запобігання корупції вимагає, на їх погляд, важливі документи, яких апріорі надати неможливо. Зокрема, рішення щодо переходу на обслуговування в інший банк приймає кожен співробітник персонально, про що й підписує відповідний договір з тим банком, який, на їх думку, є найкращим.

«Сьогодні технології перерахування заробітних плат бухгалтерією дозволяють перераховувати зарплатні кошти співробітників не в один банк, а в ті, які обрані безпосередньо персоналом. Окрім того, НАЗК посилається на скаргу представників профспілки працівників Держрезерву щодо того, що буцім-то були якісь загальні збори, на яких було озвучено рішення щодо переходу в інший банк. Так от, так звані «загальні збори» були нічим іншим як презентація працівників банку умов  обслуговування зарплатних проектів. Під час цієї зустрічі були презентовані умови обслуговування та дано відповіді на всі питання співробітників центрального апарату. І які підтверджуючі документи, що засвідчать факт презентації, ми зможемо надати на вимогу НАЗК?», - аргументував Вадим Мосійчук.

За його словами, ще з кінця минулого року розглядались пропозиції від різних банків, а єдиною причиною, через яку було прийнято рішення щодо переходу в Райффайзен Банк Аваль, були умови обслуговування зарплатних рахунків, новітні технології, такі як PayPas, підвищена безпека самих карток за допомогою chip-системи, а не магнітних полос, а також вигідні умови кредитування, передбачені для власників зарплатних карток.

«Свого часу, - зазначає Вадим Мосійчук, - у січні 2016 року за подібною процедурою було прийнято рішення щодо переведення зарплатного проекту центрального апарату з банку Хрещатик в Ощадбанк. Чомусь тоді жодного питання ані у профспілок, ані у контролюючих органів не виникало».

При цьому, особливу увагу пан Мосійчук звертає на те, що останнім часом чимала кількість перевірок та інших проблемних питань, з якими стикається Держрезерв, пов’язані з так званими «профспілками» та ґрунтуються, безпосередньо, на їх скаргах.

«Причина дуже проста. На сьогодні майже всі первинні профспілкові організації Держрезерву вийшли з комітету профспілок. А під гучною назвою  «Профспілки» сьогодні об’єдналася вся так звана «стара гвардія», більшу частину з якої за корупційні схеми та незадовільні результати та роботу було звільнено. По всім таким персонажам є заведені кримінальні провадження. Змиритися з тим фактом, що їх «осине гніздо» розворушили та навели лад на підприємствах вони, звичайно ж, не можуть, тому й намагаються всіляко заважати та скаржитись», - пояснив Голова Держрезерву . 

Разом з тим, Вадим Мосійчук офіційно запевнив, що сьогодні Держрезерв – відкрита структура, саме тому готовий всіляко сприяти проведенню перевірок, надавати всі документи, які будуть наявні, а також особисто відповісти на всі запитання та претензії безпосередньо Голові НАЗК панові Мангулу.