Директори підприємств Держрезерву вивчали досвід роботи з аграрними ф’ючерсами у США

Для вивчення досвіду роботи з фінансовими інструментами, ризик-менеджменту, побудови та використання інфраструктури торгівлі товарними та біржовими інструментами у жовтні 2018 року відбулася робоча поїздка директорів ДП “Хлібна база №76” Олега Пікарського та ДП “Хлібна база №73” Сергія Ткаченка до м. Чикаго, штат Іллінойс, Сполучені Штати Америки.

Під час поїздки відбулася зустріч із представниками одних із найбільших операторів світового аграрного ринку COFCO Corporation та ADM Investor Services. Inc. Топ-менеджери компанії COFCO Corporation та ADM Investor Services.Inc розповіли про економічні засади торгівлі ф'ючерсами на Chicago Board of  Trade. Відбулася дискусія з представниками цих компаній щодо перспективи запровадження та розвитку біржових аграрних інструментів в Україні.

Також директори підприємств Держрезерву побували на елеваторі у м. Чикаго, побудованому в 1955 році, який є поставним елеватором за ф'ючерсними контрактами. Ознайомилися з системою обліку та контролю якості, технологічним процесом в роботі елеватора.

У CME Group  представники біржі  ознайомили українську делегацію з процесом роботи зі складами (елеваторами) та досвідом роботи з поставними інструментами (shipping certificates) складськими свідоцтвами та сертифікатами на перевезення.

Під час поїздки відбулися зустрічі з представниками найбільших у цій сфері асоціаціями США National Grain Association та National Futures Association, де була нагода ознайомитися з підходами і правилами  регулювання діяльності компанії на аграрному ринку та участі на торгах фінансовими інструментами. Особливі враження, за словами директорів, справили набори торгових правил арбітражних процесів, які складають єдиний звід правил, прийнятих учасниками асоціацій для роботи на аграрному та фінансовому ринку, що суттєво поліпшує роботу та вирішення конфліктних питань.

Нагадаємо, що у 2017 році Держрезерв у співпраці з Українською біржою запустили перші торги поставними ф'ючерсними контрактами на зернові, і саме на «Хлібній базі №76» в Миколаївській області відбулася перша поставка пшениці. Після вдалого старту цього пілотного проекту,  Держрезерв відпрацьовує цей біржовий інструмент й на інших своїх елеваторах, більше того розглядається можливість по запровадженню торгівлі поставними ф’ючерсними і на нафтопродукти.   Тому той неоціненний досвід, який отримали керівники підприємств під час робочої поїздки до США, стане у нагоді при реалізації згаданих проектів.