Директори КХП Держрезерву два дні вивчали європейські стандарти у Франції

Група директорів КХП системи Держрезерву на запрошення французьких колег провела два насичені дні у Франції.

Відвідали великі елеватори на півночі країни: Кооператив NORIAP, у складі якого 5 тис. виробників сільськогосподарської продукції, кооператив Uneal, що об'єднує 6 тис. виробників, та другу по величині у Франції приватну компанію Carre Group, засновану в 1930 році як невеличке приватне господарство.

Хоча форма власності цих елеваторів дещо відрізняються від наших КХП, керівникам безперечно є чому повчитись у колег.

Перш за все ефективності всіх виробничих процесів (повна автоматизація, персонал елеваторів 3-4 працівники!), принципам відкритості та довіри (жодної охорони, впевненість у якості зерна, що надходить на елеватори та відвантажується), спрямованість на охорону довкілля (обмеження щодо викидів пилу та рівню шуму, дотримання всіх екологічних стандартів), зниження ризиків виникнення пожеж (на елеваторах відсутні будь-які дерев'яні конструкції).

Деякі технічні вдосконалення керівники підприємств системи Держрезерву готові запроваджувати вже найближчим часом — очищення силосів від пилу потужними пилососами, які працюють від централізованої системи аспірації, використання новітніх методів знезараження зерна та інші.

Тож дякуємо французьким колегам та повертаємось, сповнені ентузіазму і готові рухатись у напрямку до європейських стандартів.