Держрезервом подано судових позовів на понад 70 млн. грн.

Одним із пріоритетних напрямків роботи Держагентства резерву України по наповненню бюджету є претензійно-позовна робота щодо порушників операцій з матеріальними цінностями державного резерву. У 2017 році Держрезерв планує в рамках закону повернути максимальну суму заборгованих відомству коштів.

Найбільшим боржником зернової групи є ДАК «Хліб України» з мільярдними боргами. На суму понад 60 млн. грн. Держрезерв позивається до ДП «Дунаєвецький КХП» за невиконання керівництвом підприємства розпорядження на переміщення матеріальних цінностей державного резерву, що знаходились ще з 2010 року на зберіганні комбінату.

На сьогодні юридичним управлінням Держрезерву виграно справу на суму 9 млн. грн. із ДП «Івано-Франківський КХП». І ще в судах проти них знаходиться позов на понад 32 млн. грн. Уже зараз відкрито виконавче провадження, накладено арешт на майно та рахунки підприємства.

Схожа ситуація і ще з одним боржником ДП «Ніжинський КХП». Є рішення суду проти них на загальну суму понад 47 млн. грн.

Названі підприємства заборгували такі суми за незабезпечення зберігання зерна. Після виконання рішень суду відповідачами, всі кошти підуть на всеобє'мне накопичення матеріальних цінностей без додаткових державних асигнувань.