Держрезерв України зробив перший крок у переході на альтернативну енергетику

Уже до кінця 2017 року підприємства Держрезерву «Прогрес» та «Дніпро», а також Кіровоградський КХП мають намір реалізувати пілотні проекти щодо переходу до альтернативних джерел енергії, а саме встановлення сонячних станцій. У своїх амбітних планах Держрезерв відкритий для повноцінного діалогу з інвесторами, бізнес-структурами та державними організаціями. І першим кроком стало обговорення проблем та перспектив використання відновлювальних джерел енергії для структури Держрезерву України на засіданні круглого столу, який відбувся у НДІ «Ресурс» 21 березня 2017 року.

P1120591

«Перехід на нові джерела енергії – це зменшення витратної статті, –  сказав очільник Держрезерву,  – наші  підприємства та організації – це десятки тисяч квадратних метрів дахів, які можуть приносити додатковий дохід. Одна з найбільших статей витрат підприємств – витрати на електроенергію. В той час, як тарифи на енергію зростають з дуже швидким темпом, питання пошуку нових джерел електроенергії є дуже актуальним. Для прикладу, одне з найбільших підприємств (холодильник) системи Держрезерву у 2016 році спожило 2,899 млн. кВт, у грошовому еквіваленті – 6 млн. грн. Найбільше підприємство агро. сектору (млин, елеватор) на  електроенергію витратили у минулому році 12,6 млн. грн.»

photo_2017-03-21_16-00-04

Як резонно зауважила Лариса Применко, директор інвестиційної компанії  ARTA INVESTMENTS PARTNERS, подібні заходи потрібні для того, щоб державні структури знайомилися з бізнесом, а бізнес мав можливість визначитися, куди може вкладати свої кошти.

Про розвиток відновлювальної енергетики в Україні та досвід впровадження проектів розповіла Олена Ленська, начальник відділу Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності. photo_2017-03-21_16-00-38 Зацікавленість в учасників засідання викликала доповідь Родіона Морозова, директора департаменту екологічного реінжирингу та впровадження проектів ресурсозбереження АБ«УКРГАЗБАНК», про фінансування «зеленої» енергетики.

А також можливості міжнародних програм для впровадження відновлювальної енергії та енергоефективних технологій, які для присутніх директорів, інженерів та представників підприємств Держрезерву презентував Ігор  Кирильчук, Національний координатор проекту UNIDO.

«Стабільність у країні та стабільні умови державного стимулювання – передумови для успішного розвитку відновлювальної енергетики,  наголосив – Олексій  Оржель, Голова Української асоціації відновлюваної енергетики. – Важливими є також відсутність бар'єрів для входження на ринок та прозорі  правила для ведення бізнесу».

photo_2017-03-21_15-59-51

Андрій Гетьман, представник компанії UNASOLAR, яка реалізовує проекти по сонячних станціях, викликав пожвавлення дискусії конкретними розрахунками, розповіддю про етапи встановлення та оформлення необхідних документів тощо.

«Наступним кроком модернізації є об’єднання наших підприємств та організацій у великі холдинги «Агрорезерв» та «Нафторезерв». І  одним із важливих чинників є питання енергоефективності, адже відновлювальна енергетика  – це шлях до економічнphoto_2017-03-21_16-00-52ого розвитку та енергонезалежності,    зазначив на завершення Вадим Мосійчук, Голова Держагентства резерву України.  – Нам дуже цікавий досвід і практичні поради по переходу до альтернативних джерел енергії,  готові прийняти пропозицію UNIDO щодо навчання, підвищення кваліфікації наших інженерів і завжди відкриті до співпраці з грантодавцями та інвесторами».