Держрезерв зекономив понад 6 млн грн державних коштів

Як зазначив виконуючий обов’язки Голови Держрезерву Павло Котов, така економія відбулася завдяки оперативному реагуванню нового керівництва на цінові коливання нафторинку та підписанню двох додаткових угод із ТОВ   «Торговий дім «Сокар Україна»» про поставку бензину до держрезерву.

«Не зважаючи на пробіли в угоді, які могли завдати значної шкоди та додаткових витрат держбюджету, ми знайшли можливість по максимуму знизити вартість, - наголосив Павло Котов, - нагадаю, що Держрезерв – не приватна контора, в яку його намагався перетворити пан Мосійчук, тому у нас зараз іде робота над помилками, в тому числі і над тими, на які вказала Рахункова палата.  Перегляд угод та скасування завищених тарифів чи цін здійснюється винятково в державних інтересах для прозорості та ефективності діяльності відомства.»

Зазначимо, що ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна»» виграло тендер на поставку бензину автомобільного довготривалого зберігання А-92-ДЗ згідно ДСТУ 8704:2017 або бензину автомобільний А-92-ЕВРО 5 згідно ДСТУ 7687:2015 на загальну вартість понад 120 млн грн.

Однак зважаючи на те, що український ринок нафтопродуктів залежний від зовнішніх коливань та курсових коливань валютного ринку, що позначилося на цінах на нафтопродукти, в т ч бензині, Держрезерв, користуючись правом визначеним пп.5 п.4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі», звернувся до «Сокар Україна» із пропозицією зменшення ціни.

У процесі переговорів із ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» було досягнуто згоди і підписано додаткові угоди, результатом яких і стала значна економія коштів. До речі, це вперше в практиці закупівель за останніх три роки відбулося таке підписання додаткових угод на зниження ціни від контрактної. Зекономлених 6 млн грн у Держрезерві планують використати на закупівлі матеріальних цінностей для освіження стратегічних запасів.