Держрезерв VS Столичний млин, Дунаєвецький КХП, «Астравест» та «Акцепт»: новий виток судової тяганини

У судових спорах між Держрезервом та ТОВ «Столичний млин», ДП «Дунаєвецький КХП», ТОВ «Астравест» та ТОВ «Акцепт» розпочався новий виток. Попри те, що  Верховний Суд скасував усі претензії та рішення попередніх інстанцій проти Держрезерву в цій справі, учасники зговору і надалі намагаються довести свою правоту через зворотні судові позови та позови до органів державної виконавчої служби.  Про це повідомив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

За його словами, такі дії учасників змови є прямим порушенням норм діючого законодавства.

«На усі зазіхання та корупційні схеми ТОВ «Столичний млин», які вони намагаються провернути зараз, щоб незаконно заволодіти зерном держрезерву, офіційно заявляємо, що не допустимо жодних злочинних дій і надалі будемо дотримуватися чіткої законної позиції щодо неправомірних дій боржників,  – наголосив Голова Держрезерву Вадим Мосійчук. – Ми докладемо усіх зусиль, щоб довести цю справу до логічного завершення, і відстоювати свої позиції будемо лише у законній площині».

Нагадаємо, що у 2016 році Держрезерв оголосив проведення публічного аукціону з реалізації зерна. Було подано заявки від учасників ТОВ «Столичний млин», ДП «Дунаєвецький КХП», ТОВ «Астравест», ТОВ «Акцепт». В ході проведення учасники вступили у зговір та максимально занизили ставки з найвигіднішими позиціями. Для недопущення нанесення державі збитків через навмисне заниження ціни торги були скасовані.

На цей час, крім відкритого кримінального провадження по звинуваченню учасників аукціону ТОВ «Столичний млин», ДП «Дунаєвецький КХП» та ТОВ «Астравест» та ТОВ «Акцепт» в шахрайстві за попередньою змовою, заява Держрезерву про вчинення актиконкурентних узгоджених дій розглядається і в Антимонопольному комітеті України. 

Також  своєю Постановою ВСУ повністю відмовив ТОВ «Акцепт» у задоволені його позовних вимог, з якими воно звернулося до суду з позовом проти Державного агентства резерву України про визнання недійсним рішення аукціонного комітету Держрезерву щодо реалізації зерна. Однак, Держрезерв у судовому порядку зумів довести, що ТОВ «Акцепт» разом з іншими суб’єктами господарювання своїми спільними діями сприяли спотворенню результатів конкурсу, шляхом погодження дій, що дозволило їм контролювати хід аукціону. Керуючись доказами, наявними у матеріалах справи, ВСУ дійшов висновку, що торги відмінено з метою недопущення нанесення державі збитків, оскільки вбачається відсутність добросовісної конкуренції внаслідок ймовірної змови учасників аукціону. Аналогічне рішення ВСУ було винесено й по справі за позовом Дунаєвецького КХП проти Держрезерву.

Держрезерв закликає суди до об’єктивності й незаангажованості у прийнятті рішень та дотримання норм закону в захисті державницьких інтересів.