Держрезерв увійшов у ТОП-11 найбільших власників елеваторних потужностей

Про це йдеться у результатах досліджень ринку елеваторних потужностей  за підсумками 2018 року, проведених та презентованих журналом Landlord та компанією Kreston GCG.

Як зазначають організатори, рейтинг відображає ефективність експлуатації елеваторних потужностей різними суб’єктами ринку та активність компаній на ньому. При цьому великі державні компанії, серед яких і Держрезерв, які мають природну перевагу над іншими гравцями ринку за потенціалом доступу до потужностей, не зайняли перші дві сходинки, що яскраво свідчить про переваги саме приватного капіталу у сфері ефективності використання потужностей.

Голова Держрезерву Вадим Мосійчук такий підхід вважає правильним та логічним, адже головним завданням елеваторів Держрезерву є забезпечення зберігання зерна включно з усіма супутніми процесами перевалки як стратегічного продукту для потреб держави. Обсяг зберігальних потужностей, який станом на 2018 рік становив 1 млн тонн, та вантажообіг – понад 512 тис тонн, надалі збільшуватимуться, та й структура підпорядкування буде змінена. На сьогодні Держрезерв веде активну роботу в напрямку об’єднання своїх аграрних активів у холдингову структуру «Агрорезерв» з подальшою корпоратизацією. 

Нагадаємо, що з 2015 року завдяки реформуванню системи Держрезерву, елеваторні потужності є майданчиком зберігання зерна для агровиробників та трейдерів будь-якого рівня. На сьогодні Держрезерв є також одним із національних лідерів переробки зерна на борошно та експорту борошна. На елеваторах активно впроваджуються новітні технології перевірки, контролю та забезпечення якості зберігання зерна. Так, унікальними для ринку є можливості оперативного аналізу якості сої (в Сумській області), технологія небулізації зерна, що забезпечує зберігання якісних характеристик на тривалий час (у тому числі гарантію збереження якості під час експорту) тощо. Сучасні технологічні рішення широко використовуються і в забезпеченні енергоефективності (використання теплових насосів, котлів, засобів альтернативної енергетики для технологічних та опалювальних потреб).

Довідково. Рейтинг найбільших власників елеваторних потужностей журнал Landlord спільно з  аудиторсько­ю компанією Kreston GCG проводиться щороку. Під час цьогорічного дослідження було опитано близько 25 найбільших агрохолдингів і компаній, що спеціалізуються на прийомі, обробці та зберіганні зерна. Підставою для формування рейтингу є інформація, надана учасниками в ході опитування.