Держрезерв та Центренерго підписали Мирові угоди на загальну суму понад 85,5 млн. грн.

Державне агентство резерву України та ПАТ «Центренерго» підписали низку Мирових угод, що передбачають схему погашення заборгованості Центренерго перед Держрезервом на загальну суму понад 85,5млн. грн. Про це повідомив Голова Державного агентства України Вадим Мосійчук.

За його словами, всі взаємовідносини Центренерго та Держрезерву щодо виплати згадуваної суми погоджені судом.

«Мирові угоди вигідні для обох сторін. Держрезерв є, на разі, найбільшим кредитором Центренерго. А в рамках проведення активної претензійно-позивної роботи Держрезерву зі своїми боржниками, підписання Мирових угод є гарним рішенням. Більш того,  це рішення  допоможе швидше підготувати Центренерго  до великої приватизації, що планується розпочати вже цієї осені»,-  наголосив Вадим Мосійчук.

Зокрема, як повідомив Голова Держрезерву, умови Мирових угоди передбачають поетапні виплати всієї суми заборгованості по різним договорам тимчасового користування. Термін виплат варіюється від 12 до 48 місяців.

Нагадаємо, Мирові угоди стосуються погашення заборгованості Центренерго за використані ним енергоносії, котрі він брав у Держрезерву у тимчасове користування, та які, зрештою, так і не були повернуті. Зокрема, мова йде про період кінця дев’яностих років. Саме тоді Держрезерв надавав Центренерго у  тимчасове користування природний газ, мазут та вугілля.  У 2005, 2011, 2012 та 2013 роках Держрезервом було виграно судові справи у Центренерго. Однак, через тривалу судову тяганину у справі про банкрутство Центренерго не мало можливості  виконувати дані судові рішення.