Держрезерв приймав офіційну делегацію державного резерву КНР

Зустріч із керівництвом Держрезерву відбулася у рамках візиту китайської адміністрації державних резервів до України. Головна мета зустрічі - обмін досвідом та вивчення можливостей співпраці між українською та китайською структурами, відповідальними за стратегічні державні резерви.

До складу китайської делегації увійшли керівник Державного матеріального резерву Китаю Лу Цзінбо, керівник фінансового департаменту відомства Ван Йопен, заступник керівника юридичного департаменту Чжу Чжигуан, представник департаменту міжнародної співпраці Чжан Ї.

Із високими гостями зустрілися Голова Держрезерву Вадим Мосійчук, начальник управління державних резервів  Олександр Холодило та начальник відділу забезпечення діяльності агентства Світлана Демченко.

Керівники відомств української та китайської сторони коротко ознайомили учасників зустрічі з особливостями функціонування, системами управління та моделями фінансування.

Адміністрація державного резерву Китаю, яка створена у 2018 році після реформування фонду резерву зерна, на сьогодні об’єднала у собі функції контролю, зберігання, логістики, та нараховує 26 філій по усій країні. Підпорядковується Центральному Уряду та повністю фінансується міністерством фінансів Китаю.

Номенклатура запасів схожа на український держрезерв та включає 5 основних груп: агро- та харчові продукти, енергетичні ресурси, запаси на випадок надзвичайних ситуацій, обладнання та механізми, стратегічні ресурси для нацбезпеки. Ідентичні є також високі вимоги як до якості, так і до зберігання резервів обох сторін.

Цікавим є факт фінансування закупівель товарів шляхом залучення кредитів у державних системних банках під 4,3% річних, компенсація яких, як і оплата за зберігання, повертається державою. І саме це є ключовою відмінністю від України.

Загальна чисельність адміністрація держрезерву КНР та 26 регіональних відділень складає майже тисячу держслужбовців. Крім цього 12 тис працівників задіяні в роботі резервних фондів, де зберігаються стратегічні запаси.

Актуальним для нашого держрезерву є й відсутність бюрократичних процедур при відпуску матеріальних цінностей у разі потреби (у термін від кількох годин до доби), а також повна незалежність адміністрації та відповідальність у прийнятті такого рішення. До речі, саме такі положення містить розроблений Держрезервом України законопроект «Про стратегічні резерви» №7543, який чекає прийняття ВРУ.

Як зазначив керівник Державного матеріального резерву Китаю Лу Цзінбо, досвід українського держрезерву є позитивним подразником для реформ у них. Сторони домовилися про започаткування он-лайн комунікацій для підвищення ефективності та обміну досвідом структур, а також китайська делегація запросила колег офіційно відвідати КНР.

Вадим Мосійчук подякував гостям за запрошення і, в свою чергу, запросив китайських колег приїжджати до України для кращого ознайомлення з діяльністю системи держрезерву. Наостанок сторони обмінялися пам’ятними подарунками.