Держрезерв готовий впроваджувати ф’ючерсні контракти по аграрному та нафтовому напрямах

Після вдалого пілотного проекту по запровадженню торгівлі поставними ф’ючерсними контрактами на зернові, перші торги якого  відбулися з поставкою пшениці на ДП «Хлібна база № 76» (Миколаївська обл.), Держрезерв готовий «відпрацювати» цей біржовий інструмент і на інших елеваторах. Більше того - обговорити можливості та інструменти поставних ф’ючерсів по нафтопродуктах. Таку думку озвучив Голова Держрезерву під час робочої зустрічі з директорами підприємств системи та представниками «Української біржі», «Української енергетичної біржі» та Нафтогазової Асоціації України.

Голова Правління «Української біржі» Олег  Ткаченко наголосив, що зараз розглядається можливість проведення торгівлі за єдиною ціною з поставкою на пулі елеваторів. «Українська біржа» за підтримки НКЦПФР отримала нову специфікацію на ф'ючерсні контракти на зерно і кукурудзу з поставкою на CPT Odessa, пунктами відправки якої будуть і елеватори системи Держрезерву. Уже визначено, що на другому етапі будуть задіяні елеватори  Миколаївської, Дніпропетровської та

Кіровоградської областей. «Ці елеватори підтверджують наявність у себе необхідної кількості зерна для проведення угод, а також протягом 24 годин готові відвантажити його в будь-яку точку країни», – підкреслив Вадим Мосійчук.

У перспективі розглядається можливість торгівлі поставними ф’ючерсними контрактами на нафту та нафтопродукти на комбінатах Держрезерву -  «Зірка»», «Рекорд»» та «Айстра»».