Держрезерв готовий допомогти вирішити питання забезпечення населених пунктів Донбасу питною водою

У цьому запевнив Голова Держрезерву Вадим Мосійчук, коментуючи ситуацію навколо заборгованості КП «Вода Донбасу» та подальшого припинення  підприємством водопостачання в цілу низку міст Донецького регіону. 

За словами очільника Держрезерву, вирішення цієї проблеми є стратегічно важливим для країни. Поки питання заборгованості та надання особливого статусу споживача вирішується, є рішення, за допомогою якого можна забезпечити людей водою.

«Свого часу, коли з‘явилась проблема з постачанням в Україну хлору, ми подібний варіант вирішення питання пропонували. В оперативному порядку через Держрезерв Уряд може закупити необхідну кількість води, обладнання для очищення води та інших матеріалів та товарів, необхідних для нормальної життєдіяльності жителів регіону. Всі необхідні ресурси щодо зберігання великих кількостей товарів, їх оперативної доставки у визначені міста у Держрезерву є. Після поставки всього необхідного на склади Держрезерву, ми готові відвантажити та доставити на місця все необхідне за 24 години», - запевнив Голова Держрезерву.

Разом з тим, Мосійчук наголосив на важливості  прийняття Парламентом законопроекту 7543  «Про стратегічні резерви», що знаходиться на розгляді у Верховній Раді. Це дозволить змінити існуючу стару та неефективну систему формування, зберігання та відпуску матеріальних резервів. Натомість отримати новий дієвий алгоритм, з яким з‘явиться можливість ефективно виконувати свої основні функції, оперативно реагувати на виклики.

 «В рамках законопроекту 7543 ми вносимо пропозиції щодо перегляду номенклатурних позицій, котрі закладаються на зберігання у Держрезерв. Зокрема, одна з таких пропозицій стосується й питної води, водоочисних систем та генераторів. Ми повинні закуповувати та зберігати ці позиції, аби мати можливість оперативно реагувати у ситуаціях з підтопленням територій на Західній Україні, з якими ми регулярно останнім часом стикаємось, забезпечити найнеобхіднішим – водою та системами її очистки жителів Донбасу і т.і. Власне, для цього й функціонує Держрезерв», - зауважив Вадим Мосійчук.Голова запевнив, якщо по цьому питанню буде скликано РНБОУ,  Держрезерв готовий надати свої пропозиції та гарантувати оперативне та ефективне виконання доручень  Уряду.