Держрезерв 2019: нові виклики – нові завдання

Голова Держрезерву Вадим Мосійчук на апаратній нараді озвучив пріоритети й завдання відомства на 2019. Нові завдання Державного агентства резерву України сфокусовані на поліпшенні всіх аспектів діяльності через економічне зростання, ефективний менеджмент та розвиток людського капіталу. «Підвищення ефективності, підтримка іміджу та стабільність розвитку у середній та довгостроковій перспективі Держрезерву залишаються ключовою метою реформування для усієї системи. Якщо 2018 був роком якісного й результативного перезавантаження у відомстві під гаслом Держрезерв 2.0, то 2019 ми назвали Держрезерв 2.5, адже є ще прогалини, над якими потрібно попрацювати, щоб вийти на рівень 3.0»,  - сказав очільник відомства.

Як зазначив Голова, Держрезерв у своїй діяльності буде рухатися за такими стратегічними напрямками:

1. Стратегічний менеджмент. Цей пріоритет передбачає перехід у плануванні діяльності усієї системи на 3-5 років, залучення кредитів, грантів. Розглядається створення ризик-менеджменту та комплаєнс. Актуальним і у 2019 році залишається модернізація, розширення потужностей ДО та ДП, створення ДП "Агрорезерв" та приватизація. Посилення внутрішнього та зовнішнього аудитів. Продовження переходу на альтернативну енергетику.

2. Фінанси та Баланс  включають у себе завершення процесу відмови від бюджетного фінансування, приведення у відповідність балансів системи Держрезерву, посилення претензійно-позовної роботи, реструктуризація боргів, робота з кредиторською та дебіторською заборгованістю. Також впровадження електронних аукціонів по реалізації матеріальних цінностей. Активізація роботи по бюджету 2020.

3. Директива 119/2009/ЕС та проект закону про стратегічні резерви. Центральний апарат у цьому напрямі виконав усі заплановані заходи – розроблено план подолання кризи на ринку нафти та нафтопродуктів, розпочато здійснення необхідних інженерно-технічних заходів. Усі документи відповідають вимогам ЕС.  Однак для повної реалізації цього пріоритету потрібна політична воля вищого керівництва для затвердження моделі та прийняття закону про МЗНН. На завершальному етапі у ВР знаходиться і  законопроект 7543 «Про стратегічні резерви».

4. Розвиток людського капіталу (HR). Другий рік поспіль мотивація працівників та підвищення професійної компетентності є пріоритетом для Держрезерву. Актуальним в новому році є прийняття нової штатної структури для оптимізації та підвищення ефективності діяльності центрального апарату.

5. ІТ інфраструктура. Пріоритет передбачає забезпечення інформаційної безпеки в ІТ системах, безперебійність роботи та ліцензійне програмне забезпечення.

6. Управління державним резервом, реформування мобілізаційного резерву. У 2019 році головним завданням у реформуванні мобілізаційного резерву є зменшення номенклатурних позицій та кількості відповідальних зберігачів. Існує необхідність розробки нового положення про роботу мобілізаційного резерву та максимального збільшення обсягів по його розбронюванню. По напрямку управління державним резервом планується введення ІТ системи, яка об’єднає центральний апарат та елеватори Держрезерву.

«Усі поставлені завдання носять не декларативний характер, це дорожня карта для усієї системи Держрезерву, кожен пункт якої є і КРІ для кожного працівника за напрямом його діяльності, - підсумував Голова Держрезерву, - уже до кінця лютого після обговорення усі державні організації та підприємства презентують відповідно до визначених пріоритетів і свої плани на 2019 рік».