Держбюджет: з чим буде Державний резерв у 2019

На утримання усієї системи Держрезерву на 2019 рік із держбюджету виділили 133, 9 млн грн, в тому числі  на накопичення та зберігання державного резерву  - 0 гривень. Цьогорічна сума на утримання на 6% більше, ніж у 2018 році.  

На систему держрезерву, яка складається із центрального апарату та 23 активнодіючих підприємств та організацій по усій Україні, цих коштів вистачає лише на заробітну платню, комунальні послуги та дрібні витрати.

В той же час за прогнозним розрахунком асигнувань лише для поповнення запасів резервів і доведення їх до встановлених обсягів накопичення на 2019 рік Державному агентству резерву України потрібно з держбюджету майже 69 млрд грн. З цієї суми, як зауважив Голова відомства Вадим Мосійчук, понад 44 млрд грн держбюджет мав би профінансувати поповнення таких стратегічно важливих позицій, зерно, пальне тощо.  

«На жаль, як і в попередні роки у фінансуванні з держбюджету поповнення запасів жодної копійки виділено не було, - зауважив Вадим Мосійчук. -  У 2018 Держрезерв власним коштом уже провів закупівлі на понад 700 млн грн, відкрито процедури ще на 140 млн грн. Це безпрецедентна сума за останні 10 років. Не зважаючи на низький рівень фінансування,  Держрезерв впевнено рухається далі, розвиває потужності та модернізує власним коштом свої підприємства та організації. На сьогодні по більшості позицій запаси поповнено на 100%».

Зазначимо, що за три роки Держрезерв фактично є донором державного бюджету. За останній рік при отриманні з держбюджету 125,8 млн грн,  усією системою держрезерву лише за 9 міс 2018 року було сплачено понад 86 млн грн податків.

Останніх три роки можна спостерігати таку ж саму картину. У 2017 році  було сплачено на 42 % більше, ніж у 2016. А збільшення надходжень із держбюджету на утримання усієї системи Держрезерву зросло лише на 26%.

Якщо у 2015 році було виділено  66, 5 млн грн, то податків сплачено на суму 66 млн грн, у 2016 році отримано з держбюджету 75, 8 млн грн, нараховано податків 77, 5 млн грн, у 2017 році отримано 95,7 млн грн, а сплачено 110 млн грн.

На початку січня Головою Держрезерву будуть озвучені пріоритети на 2019 рік. Серед важливих найперших кроків - прийняття законопроектів 7345 «Про стратегічні резерви» та «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів», які перебувають на розгляді у Верховній Раді. А також продовження трансформації державних організацій у підприємства, які довели свою готовність до самофінансування, відмовившись від державного фінансування на  свої господарські потреби.

«Введення воєнного стану вкотре підтвердило необхідність  докорінних змін у національній системі управління стратегічними резервами, виведення української моделі управління запасами на європейський рівень. Ми давно готові до такого переходу, більше того не один рік працюємо над змінами, однак усі ці кроки потребують підтримки держави»,  – наголосив Мосійчук.