Аукціон Держрезерву реалізував зерна на 92,8 млн. гривень

Вчора за присутності громадськості та представників Верховної Ради України відбувся аукціон з реалізації зерна Держрезерву України. Учасникам були запропоновані 14 лотів за №217-230, загальним об’ємом 36,2 тисяч тонн зернових — пшениця, жито, ячмінь, просо, овес та інші культури.

Свої пропозиції надали 12 учасників, у тому числі ТОВ Сільськогосподарське підприємство «Нібулон», ТОВ «Столичний млин» та інші.

Стартова ціна, запропонованих лотів склала 49483682 гривень. У підсумку торги відбулися за 10-ма лотами на загальну суму у 92812000 гривень. Тобто на аукціоні вдалося подвоїти стартову ціну лотів.

Торги по лотам №225,226,227, 228 члени аукціонного комітету визнали такими, що не відбулися. «По цим чотирьом лотам в діях учасників аукціонний комітет побачив узгодженість, яка б коштувала державі приблизно 22-26 млн. гривень недоотриманого доходу. Щоб не задати цих збитків, комітет визнав їх не дійсними», — розказав Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України.

Цікаво, що коли по лотам №229 та №230 до торгів долучився ще один учасник — в обох випадках стартові ціни подвоїлися. При тому що умови як по цим двом лотам, так і по визнаним комісією недійсними, майже однакові і за класом зерна і за стартовими цінами.

«Саме тому дії учасників були очевидно узгодженими і неконкурентними по цим лотам. Вже в наступному році продамо це зерно по конкурентним цінам на наступному аукціоні», — додав Вадим Мосійчук.

І хоча запрошені на аукціон представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України були відсутні у залі з невідомих причин, у процесі торгів вівся відеозапис. Найближчим часом цей відеозапис буде оприлюднений в он-лайні на youtube-каналі Державного агентства резерву України.