У Держрезерві триває робота по імплементації Директиви 2009/119/EC

Обговорення викликів та завдань стосовно створення стратегічних запасів нафти на нафтопродуктів відповідно до Директиви 2009/119/ЕС стало головною метою зустрічі, яка відбулася в Державному агентстві резерву України 16 червня 2017 року.

Участь у засіданні взяли європейські та українські експерти, які були обрані європейською комісією для реалізації проекту, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Державної служби статистики України, Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Міністерства оборони України та представниками нафтової промисловості.

 

Нагадаємо, що з метою підготовки рекомендацій для розробки моделі та закону про стратегічні запаси нафти та нафтопродуктів та інших нормативних документів, у 2016 році був започаткований проект технічної підтримки ЄС «Допомога Україні у процесі впровадження реформ у секторі енергетики відповідно до міжнародних зобов'язань країни».

Під час зустрічі Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук  поінформував присутніх про стан реалізації Директиви Ради 2009/119/EC, зроблену роботу в напрямку рекомендацій Енергетичного співтовариства.IMG_2349

«Держрезерв налаштований рішуче, уже зроблено чимало конкретних кроків по імплементації,  – наголосив Вадим Мосійчук, – створення стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів у відповідності до Директиви та з урахуванням практики держав-членів ЄС – це зобов'язання України, як члена європейського співтовариства».

Старший експерт проекту Анастасія  Калкавоура зосередилась на засадах створення стратегічних запасів у відповідності до вимог Директиви 2009/119/EC та особливостях визначенні моделей функціонування та фінансування стратегічних запасів в Україні. Зокрема, окреслила нормативно-правові орієнтири створення нафтових резервів, способи їх фінансування, зберігання, управління процесами їх функціонування та використання. Слід зазначити, що проаналізуваши та ретельно вивчивши досвід європейських країн, експерти вважають доцільним для України за основу брати словацьку модель створення стратегічних запасів.

IMG_2353

На важливості ефективного та всебічного міжвідомчого співробітництва в цілях реалізації Директиви зосередила увагу Олена Чайковська, заступника директора Департаменту нафтогазового комплексу – начальник відділу з питань функціонування нафтогазових підприємств Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Адже  успішна реалізація політики створення системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні можлива лише за умов узгодженості дій всіх причетних органів державної влади, установ і організацій, а також підприємств цієї галузі.

Представники нафтової промисловості та ринкові експерти відзначили проблеми на шляху до створення стратегічних запасів нафти, наголосили на  важливості надання рівних умови для всіх операторів ринку, прозорості, передбачуваності та стабільності урядових рішень.

IMG_2350

За результатами зустрічі було визначено наступні кроки у реалізації проекту, юридичні, технічні та фінансові аспекти. Заключним етапом проекту має стати фінальний звіт команди у ІІІ кварталі 2018 року, а створення запасів нафти та нафтопродуктів передбачається завершити до кінця 2022 року.