У Держрезерві презентували перший варіант законопроекту про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів

Перший варіант законопроекту щодо створення та зберігання мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні готовий. Його основні положення презентували 26 червня на засіданні робочої групи в Держрезерві експерти, відібрані в рамках проекту допомоги Європейського союзу Україні. Про це повідомив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

За його словами, написанню законопроекту передувало детальне вивчення та аналіз спільно з європейськими експертами  досвіду та законодавства Литви, Польщі та Словаччини.

  

«Це перший драфт документу, що згодом має стати визначальним для формування Україною мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Сьогодні ми плідно попрацювали та визначили, що ця «перша ластівка» цілком відповідає основній концепції, моделі, яка вже розроблена та подана на розгляд до Кабміну, та положенням Директиви 2009/119/ЕС. Звичайно, були активні дискусії, чимало положень зазнають ще змін, однак, ми цього й очікували, адже робота над розробкою документу триває», - зазначив Голова Держезерву.

Вадим Мосійчук повідомив, що найбільшу дискусію викликали питання щодо форми власності компанії, що управлятиме запасами, об’ємів запасів, джерел фінансування, номенклатурних позицій запасів та їх співвідношення, питання, пов’язані з визначенням та стандартизацією зберігальних ємностей, визначення термінів накопичення та продажів запасів і т.і.

«Всі питання обговорені, зауваження будуть враховані, документ буде відредаговано. Вже на початку осені ми плануємо презентувати проект закону перед Енергетичним співтовариством. А у жовтні будемо готові представити законопроект на розгляд до Кабінету Міністрів України. До кінця року, сподіваємось, документ буде винесено на розгляд до Верховної Ради України», - наголосив Вадим Мосійчук.

 

Нагадаємо, що Державне агентство резерву України є головним виконавцем у впровадженні реформи по формуванню стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Відповідно до взятих зобов‘язань України щодо імплементації Директиви 2009/119/ЕС мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів в обсязі понад 2 млн. тонн. еквівалента сирої нафти необхідно накопичити до кінця 2022 року. Структура МЗНН, виходячи з фактичної потужності українських НПЗ, буде складатися з 30% нафти та 70% нафтопродуктів. Для управління МЗНН буде створено незалежне Агентство, 70% власності якого буде у держави, 30%  в операторів ринку.

На разі, учасниками робочої групи вже було представлено та погоджено модель формування та фінансування МЗНН. На даний момент документ знаходиться на погодженні у Кабінеті Міністрів України.