Імплементація Директиви 2009/119/ЕС: Держрезерв активно рухається вперед

Голова Держрезерву України Вадим Мосійчук взяв участь у засіданні Наглядової ради «Допомога Україні у процесі впровадження реформ у секторі енергетики відповідно до міжнародних зобов'язань країни», яка відбулася під головуванням Заступника Міністра з питань євроінтеграції Наталії Бойко у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Очільник Держрезерву доповів про стан імплементації Директиви 2009/119/ЕС щодо створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні.  Керівник відділу Програм зовнішньої допомоги "Енергетика. Транспорт. Навколишнє середовище" представництва ЄС в Україні  Йоханес Бауер відзначив, що Проект просувається успішно й відповідно до затвердженого графіку.

Нагадаємо, що з 2015 року Державного агентства резерву України фактично очолює роботу з імплементації Директиви 2009/119 ЄС. До цього часу вже визначено експертів, розроблено робочий план дій та створено Робочу групу щодо формування стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. На сьогодні експертами розробляються Моделі функціонування та фінансування МЗНН, технічні та фінансові аспекти моделі МЗНН (технічна оцінка та можливі додаткові потужності для зберігання; фінансування); підготовка проекту Закону та вторинних законодавчих актів стосовно МЗНН. На разі, вже відбулося декілька внутрішніх зустрічей представників Держрезерву з експертами та операторами ринку. Планується в кінці жовтня наступне засідання Робочої групи, на якому будуть представленні напрацювання експертів. Також планується study tour в Словаччину та Австрію.