Держрезерв заручився підтримкою Литви в питаннях реформування системи та формування МЗНН

          Литва підтримує реформи, які відбуваються в системі Держрезерву України, та готова  надавати технічну та юридичну підтримку, консультувати в надважливих для України та Держрезерву питаннях імплементації Директиви 2009/119/ЄС. Такий результат офіційного візиту делегації Литовської Республіки на чолі з міністром енергетики Жігімантасом Вачунасом до Держрезерву України. Про це після зустрічі повідомив Голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук. Не менш важливим для Держрезерву, за його словами, є й висловлена міністром енергетики Литви готовність ділитись досвідом та надавати консультації в питаннях створення єдиної холдингової компанії «Нафторезерв»

          «Досвід Литви для України є показовим та дуже корисним, адже реформи, які провела ця країна в сфері енергетики, формування державних резервів, мінімальних резервів нафти та нафтопродуктів є одним з передових у Європі. Литва свого часу провела колосальну роботу, однак такі рішучі, деякою мірою кардинальні кроки, довели свою ефективність. Сьогодні це одна з найуспішніших енергетично незалежних країн Європи. Нам однозначно є що переймати у Литви, що ми, власне, й робимо, адже, до прикладу, в основі нового законопроекту «Про стратегічні резерви», що розроблений Держрезервом та переданий на опрацювання до профільного комітету ВРУ, лежить литовський досвід», - зауважив під час зустрічі Вадим Мосійчук.

          У відповідь пан Вачунас також наголосив, що запорукою успішного завершення реформ в Україні у даному напрямку повинен стати системний підхід, використання міжнародного досвіду та тверда політична воля.

       Створення у нас в країні дев’яностоденного запасу нафти та нафтопродуктів стало однією з найважливіших складових енергетичної незалежності країни. Ми вітаємо бажання України рухатись в цьому ж напрямі, готові підтримати вашу країну на цьому важливому для неї шляху та надавати всіляку підтримку», - запевнив міністр енергетики Литовської Республіки.крім того, Жігімантас Вачунас зауважив, що Литва готова рекомендувати експертів, що поділяться досвідом та надаватимуть юридичну підтримку в питаннях створення на базі підприємств нафтового хабу Держрезерву єдиної холдингової компанії «Нафторезерв». Саме ці експерти, за словами пана міністра, свого часу брали безпосередню участь у створенні холдингової компанії «Клайпедас Нафта».

          Слід зазначити, що зустріч та переговори щодо питань співпраці двох країн в означених напрямах відбувається не вперше. У 2016… році українська делегація відвідувала Литву та мала змогу ознайомитись з досвідом країни у створенні МЗНН, відвідавши, зокрема, й литовський термінал Субачюс. Про цей візит до Литви офіційної делегації Держрезерву нагадав директор ДО «Комбінат «Рекорд» Михайло Роман, що також як представник делегації Держрезерву був присутній на зустрічі.

          «Термінал Субачюс – аналог комбінату «Рекорд». Саме тому нам була важлива кожна деталь досвіду литовських колег. Сьогодні, активно працюючи над реформуванням системи Держрезерву, імплементацією Євродирективи 119, ми розуміємо нагальну необхідність модернізації всіх наших нафтових потужностей. Чимало роботи вже зроблено в даному напрямку. Наш комбінат, постійно проводить модернізацію устаткування свої потужностей, активно працюємо над створенням нафтового митного терміналу на базі організації», - зауважив Михайло Роман.

          Підсумовуючи зустріч, голова Держрезерву подякував усім представникам делегації за зацікавленість роботою української системи Держрезерву, а також тими реформами, які,  на разі, в ній відбуваються. Разом з тим, Вадим Мосійчук додав, що Україні також буде корисно вивчити литовської сторони щодо заключення з постачальниками нафти та нафтопродуктів на потреби країни договорів на автоматичне освіження запасів.

          «Це прекрасний досвід, що довів свою ефективність, адже такий підхід є запорукою та гарантією відповідальності постачальників перед країною», - наголосив очільник Держрезерву.

          Натомість Повноважний Міністр Посольства Литовської Республіки в Україні Гвідас Кєрушаускас, підсумовуючи зустріч, відзначив важливість та актуальність реформ, які проводить Держрезерв. 

          «Такі зміни є важливими не лише для самого Держрезерву, а й для України в цілому, адже демонструють готовність та бажання країни стати частиною європейської спільноти», - резюмував Гвідас Кєрушаускас.

          Довідково. Візит Литовської делегації до Державного агентства резерву України відбувся в рамках офіційного візиту делегації Литовської Республіки до України.